A táplálkozás alapjai

Antioxidánsok

Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük, melyek az oxidációt gátolják vagy késleltetik. Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de találhatunk közöttük fémeket is.

Mire valók az antioxidánsok?

Az élő sejtekben másodpercenként több millió szabadgyök képződik, melyeket a sejtek az antioxidánsokkal hatástalanítanak. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken.

A szabad gyökök is felelősek a daganatok képződéséért és a sejtek öregedéséért, különösen azáltal, hogy a DNS-t károsítják. Ez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok:

  • aszkorbinsav (C-vitamin)
  • retinol (A-vitamin)
  • tokoferol (E-vitamin)
  • flavonoidok
  • a telítetlen zsírsavak (minden folyékony zsírban és olajban), különösen az ún. omega-3 zsírsavak
  • egyes enzimek, és egyéb anyagok is, pl. : glutation-peroxidáz, kataláz

 

Antioxidánsok

 

Az antioxidánsok szerepe a táplálkozásban

Nincs egyetlen olyan étel sem, amely az összes szükséges tápanyagot, vitamint, nyomelemet, antioxidánst tartalmazza, ezért fontos, hogy rendszeresen sokféle ételt fogyasszunk.

Mikor kell különösen odafigyelni a változatos étkezésre, a rendszeres antioxidáns bevitelre?

  • Idős- és gyermekkorban, terhesség és szoptatás alatt
  • Stresszes életet élőknek
  • Azoknak, akik gyakran fogyasztanak feldolgozott ételeket és gyorsételeket, ugyanis ilyenkor az elfogyasztott étel nem tartalmaz elegendő tápértéket. Gyorsételek esetén olyan ételeket viszünk be a szervezetünkbe, amelyek gazdagok zsírokban, egyszerű szénhidrátokban vagy sóban, és alacsony bennük a rost-, antioxidáns-, vitamin- és ásványi anyag tartalom. Az ilyen ételek hirtelen energialökést adnak, de nem biztosítják a szervezet optimális egészségéhez szükséges tápanyagokat.
  • Azoknak, akik kevés friss, feldolgozatlan ételt fogyasztanak. Bizonyos tápanyagok érzékenyek a fényre, hőre vagy a levegőre. Az élelmiszerek helytelen tárolása, főzése, sütése a bennük lévő tápanyagok elvesztéséhez vezet. Bizonyos elkészítési módszerek vitamin-lebomlással is járnak. Ideális esetben az élelmiszereknek frissnek kell lenniük és a lehető legközelebb kell maradniuk természetes állapotukhoz elfogyasztáskor. Friss gyümölcsök és zöldségek megválasztásával, a főzési idő minimálisra szorításával és a tárolási idő csökkentésével minimalizálható a tápanyagvesztés.


Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ