A táplálkozás alapjai

A-vitamin: előnyök és hátrányok

Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

Ha kevés a fény környezetünkben, retinol hiányában nem tudjuk azt érzékelni, nem látunk. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin hiány első tünete.

Természetes A-vitamin források

Természetes A-vitamin forrás az állati belsőségek (máj, vese, szív, stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint főképp a növényekben találhatunk, ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika, és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök.

A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében is, mivel csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, így felfrissíti, feszessé teszi a bőrt.  A-vitamin hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, és emiatt a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk.

Manapság sok A-vitamin tartalmú testápolót lehet kapni, melyek pótolják helyileg a vitaminhiányt, túladagolás esetén azonban bőrvörösség, viszketés, kiszáradás és hámlás, ritkán allergia jelentkezhet.

Az A-vitamin biztosítja továbbá a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését. Ebből is látható, hogy a gyermekek sokkal érzékenyebbek az A-vitamin hiányára. Különösen a tartósan éhező vagy súlyosan alultáplált gyerekeknél fordul elő lassú növekedés és a fogzománc lassú kialakulása.

A fejlődő országokban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány. A retinol segít a nyálkahártyák (légutak) védelmében, csökkenti azok gyulladásának kialakulását és a fertőzéseik ellen védelmet nyújt, mivel támogatja az immunrendszert is.

Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin.

A bélrendszerben karotinból korlátozott mennyiségben képződhet A-vitamin, ezért vitaminpótlására jobb karotint alkalmazni, mivel kisebb a túladagolás veszélye.

Ha hiány lép fel a szervezetben A-vitaminból

Répa vitamin karotinA karotinra és rokon vegyületeire (karotinoidok) jellemző, hogy antioxidánsként viselkednek. A-vitamin hiány esetén megnőhet egyes daganatok kialakulásának esélye, viszont azt nem sikerült igazolni, hogy karotinban vagy A-vitaminban gazdag étrenddel (vagy táplálék kiegészítőkkel) csökkenne a tumorok kialakulásának kockázata.

Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterinszintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürkehályog megelőzésében játszik szerepet.

Ha túl sok van a szervezetben

Az A-vitamin a májban raktározódik. Egy felnőtt ember szervezete kb. 1-2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni megfelelő A-vitamin-ellátottság esetén. Túladagolása felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet, ezért önmagában és nagy dózisokban nem ajánlott szedni. Ez azonban ritka, főleg vitaminkészítmények és egyéb magas A-vitamin tartalmú ételek egyidejű fogyasztásakor lép fel.

Tünetei a fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. A karotin túladagolásakor a bőr sárgára színeződhet főleg a tenyéren és a talpon, ez azonban nem mérgező hatású.

Hogyan pótolható az A-vitamin?

Orvosi segítségre van szüksége?

Ha úgy érzi, egyedül nem megy a fogyókúra, tárcsázza a  helyi díjjal hívható 40/630-630-as számot!

Vitaminhiány esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. Ha azonban nagyobb mértékű vitaminpótlásra van szükség, A-vitamint is tartalmazó multivitamin készítmények formájában vagy retinol tartalmú étrenddel tudjuk a hiányt csökkenteni. Az A-vitamin felszívódását elősegíti kevés olaj vagy zsiradék fogyasztása, viszont csökkenti a magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése, mivel megköti a vitamint.

További gátló tényező lehet a savlekötők használata, cinkszegény étrend és közvetve májbetegség, alkoholizmus és fehérjehiány is. A-vitamin szedésekor nagyon ritkán előfordulhat allergiás reakció (légzési nehézség, torok szorítás, az ajkak, nyelv vagy arc duzzadása, csalánkiütés), ilyenkor szedését abba kell hagyni és azonnal orvoshoz fordulni.

Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!

A vitaminkészítmények fogyasztása előtt mindig kérje ki háziorvosa tanácsát, és lehetőleg természetes forrásból származó vitaminokat fogyasszon, emellett arra is figyeljen oda, hogy több készítmény is tartalmazhat vitaminokat, és ezek szedése túladagoláshoz vezethet. Amennyiben több készítményt használ és vitamintúladagolás gyanúja jelentkezik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Kovács Anikó − WEBBeteg