A táplálkozás alapjai

Fehérjék

FehérjeA fehérjék a sejtek fontos építőanyagai. A struktúrájuknak köszönhetően nagy variábilitással rendelkeznek.

A fehérjék, melyek a szervezetünk fizikai megjelenési formáját meghatározzák, a DNS-ből kapják a szintézisükhöz szükséges információt. A DNS kettős szála széttekeredik, egy másik nukleinsav, ún. mRNS képződik, melyhez aminosavak szállítódnak. Ezek az aminosavak a fehérjék közvetlen építőkövei, összekapcsolódva, összegömbölyödve bonyolult tárbeli struktúrákat alakítanak ki. Szóval a genetikai anyag fehérje formájában manifesztálódik.

A fehérjék a táplálékunk 10-15%-át kell, hogy alkossák egészséges ember étrendjében. Legfontosabb forrásai: húsfélék, tojás, tej, sajt illetve joghurt, hüvelyesek, gabonák, diófélék, magok.

A táplálékkal bevitt fehérjék lebontása során aminosavak képződnek, melyeket a szervezet saját fehérjéinek szintézisére használ. A fehérjék közel azonos mennyiségű energiát hordoznak, mint a szénhidrátok. Ez a mondat többszörösen aláhúzandó. Többször is előfordult már, hogy az életmódját egészségesnek gondoló páciens nem tudta, hogy milyen táplálkozási hiba állhat a súlygyarapodás mögött. Hihetetlennek tűnt, de a fogyókúra sikertelenségének az oka a fehérje-túlfogyasztás volt.

Elterjedtek a fehérjekoncentrátumok, főleg edzőtermekben lehet ezeket a termékeket beszerezni. A dobozon sok esetben csak annyit tüntetnek fel: zsírtartalom 0%, zsírból származó energia 0 kcal. Ez így is van. De mi van a fehérjékkel? A táplálkozástudományban járatlan fogyasztó könnyen elcsábul egy ilyen szinte nullkalóriásnak hitt italra, pedig gyakran egy-egy protein-turmix több száz kcal-t is hordoz, napi kettőt fogyasztva ez már jelentős energiatöbblet. Azoknak, akik nem testépítők vagy nem sportolnak versenyszerűen, nincs is értelme ilyen italokat fogyasztani. Nem növekedik tőle az izomtömeg, viszont a zsírtömeg annál inkább.

Hogy is van ez? A fehérjéből zsír lesz?

Igen. A fehérjék szénláncának lebontása egy közös metabolikus útvonalba lép be, egy olyan univerzális építőkő keletkezik a szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból, mely a zsírszintézisnek is alapegysége. A zsírképződés pedig teljesen logikus raktározási mód a szervezet részéről. Kis helyen, ozmotikusan nem aktív (tehát plusz vizet nem kötő), nagy felszabadítható energiát tároló anyag a zsír. Ez természetesen a fölöslegben bevitt fehérjékre vonatkozik. Nem a fehérjedús táplálkozás ellen akarunk buzdítani senkit, hanem azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a luxuskalóriák akkor is lerakódnak, ha fehérje formájában jutnak be a szervezetbe.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ