A táplálkozás alapjai

Probiotikumok

Egyre többet tudunk a probiotikumok jótékony hatásairól, napjainkban az üzletek polcain számos probiotikus készítményt lehet találni.

A definíció szerint a probiotikumok olyan készítmények, melyek élő, a gyomor-bél traktus szempontjából fontos és meghatározó mikroorganizmusokat (leginkább Lactobacillusok és Bifidobacteriumok) megfelelő számban tartalmaznak és ezek fiziológiásan kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetben szájon át történő alkalmazásukat követően.

Probiotikum

Az egészségügyi világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a megváltozott bélflórával közvetlenül összefüggésbe hozható emésztőszervi betegségek a következők: antibiotikum okozta hasmenés, utazók hasmenése, gyermekek vírusos hasmenése (rotavírus), ételfertőzések okozta hasmenés, székrekedés, gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn betegség), irritábilis bél szindróma.

Mik azok a prebiotikumok?

A probiotikumok mellett fontos beszélni a prebiotikumokról is. A prebiotikumok olyan tápanyagok, amelyek hozzájárulnak a bélben élő hasznos mikroorganizmusok számának növekedéséhez. A prebiotikumok olyan rostanyagot tartalmaznak, amelyek nem szívódnak fel a vékonybélben, és így elérik a vastagbelet szinte változatlan formában, ahol a bélflóra részben lebontja. A bélbaktériumok, amelyek számára a prebiotikumok táplálékul szolgálnak, sokkal gyorsabban képesek szaporodni, bőséges prebiotikus tápanyag utánpótlása esetén.

Az elmúlt években a probiotikumok immunrendszerre gyakorolt hatásáról számos tanulmány látott napvilágot. A probiotikumok gyengítik a bélben lévő betegségokozók létfeltételeit, antimikrobiális anyagokat termelnek, javítva a belek védőfunkcióit, megnehezítve a kórokozók bejutását.

Probiotikumok

A kutatók egészséges felnőttek sejtszintű immunválaszait vizsgálták egy speciális, tabletta formájú probiotikumos multivitamin esetében, amely a létfontosságú mikrotápanyagokon - 13 vitaminon, 14 ásványi anyagon - és nyomelemen kívül probiotikus baktériumkultúrát is tartalmazott. A kísérleti személyek három hónapon keresztül normális táplálkozás mellett napi egy tablettát vettek be, és ennek köszönhetően a vérükben található immunsejtek mennyisége és aktivitása megnőtt. Különösen a T-limfocitákra jellemző ez a reakció; ezek szabályozzák az immunrendszert, egyensúlyban tartják - serkentik vagy gátolják - a védekezőképességet, így fékezik a túlzott allergiás reakciókat is.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak része a napi pre- és probiotikumfogyasztás. Sok esetben gyógyszeres beavatkozás sem szükséges az emésztőszervrendszeri panaszok kezelésére, gyakran elég a pre- és probiotikum fogyasztása. Azonban nem szabad a probiotikumok fogyasztásával kapcsolatban sem túlzásba esni, a panaszok tartós fennállása esetén mindig kérjük ki orvos tanácsát, az öngyógyítás és a panaszok elbagatellizálása veszélyeket hordozhat magában.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Program