A táplálkozás alapjai

A rostok szerepe

A rostok összetett szénhidrátmolekulák, melyek amiatt, hogy nem szívódnak fel, nem növelik az elfogyasztott kalóriák számát. A rostok nemcsak a fogyókúrázók, hanem minden ember táplálékának fontos alkotórészei.

Azáltal, hogy a vizet megkötik, a széklet formálásában is részt vesznek. Sajnos szinte népbetegségnek számít a székrekedés, és a magyar lakosság nem igazán ismeri azokat a táplálkozási javallatokat, melyek követésével ez a probléma kiküszöbölhető lenne.

A rostok nem szívódnak fel a vékonybélben, és így elérik a vastagbelet szinte változatlan formában, ahol a bélflóra részben lebontja. A bélbaktériumok, amelyek számára a rostok táplálékul szolgálnak, sokkal gyorsabban képesek szaporodni bőséges tápanyag utánpótlása esetén. Hozzájárulnak a bélben élő hasznos mikroorganizmusok számának növekedéséhez is.

A rostokban gazdag táplálkozás azért fontos a fogyókúra során, mert nemcsak a székelési habitusra van hatással, hanem a rostok ballasztanyagként is funkcionálnak, így fogyasztásuk telítettségérzetet okoz. Nassolnivalónak is inkább rostban gazdag, azaz nem felszívódó, plusz kalóriákat nem tartalmazó, de jóllakottságérzetet biztosító ételeket javasolnak.

Fontos kiemelni, hogy a rostfogyasztás mellett a rendszeres probiotikum-fogyasztásra és a bőséges folyadékfogyasztásra is oda kell figyelni.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ