A táplálkozás alapjai

A táplálkozás és a bőr

Táplálkozásunk nemcsak alakunkon, belső szerveinek állapotán, hanem bőrünkön is meglátszik. A kiegyensúlyozott vitamindús táplálkozás és az életmódváltás tehát nemcsak a szív- és érrendszeri, illetve az egyéb metabolikus betegségek rizikóját csökkenti, hanem a szépségünkhöz is hozzájárul.

Mit jelez a bőr?


A zsírban, cukorban, fehér lisztben gazdag táplálkozás gyakran hagy nyomot bőrünkön pattanások formájában. A száraz, hámló, fakó bőr jelezheti például A-vitamin hiányát. A foltos, ráncos, petyhüdt bőr jelezhet fénykárosodást, melynek mértéke C- és E-vitaminnal csökkenthető. A kevés folyadékfogyasztás jelentkezhet a szem körüli szarkalábak elmélyülésben, karikás szemek formájában. A B-vitamin hiánya ritka, leggyakrabban alkoholistákra jellemző, ebben az esetben bőrgyulladás alakulhat ki.

A C- és az E-vitamin


Az E-vitamin javítja a bőr textúráját, csökkenti a fénykárosodást és a ráncok kialakulását. A C-vitamin szintén a fénykárosodás okozta tünetek leküzdésében segít. Ezen vitaminok csökkentik a szabad gyökök felszabadulása okozta károsodást, mely gyökök kialakulhatnak napfény, füst és légszennyeződés hatására. A szabad gyökök tönkre teszik a kollagént és az elasztint, melyek a bőr struktúráját alkotják, ezáltal ráncok alakulnak ki. Szájon át és helyileg alkalmazva is hatékony a C- és az E-vitamin. Kiváló C-vitaminforrások a citrusfélék, a brokkoli, a paprika, a zöld leveles növények. Az E-vitamin megtalálható a növényi olajokban, magokban, csonthéjasokban, az olajbogyóban, a spenótban és a spárgában.

Az A-vitamin


Az A-vitamin hiánya száraz, hámló bőrt okozhat. Természetes forrásai a belsőségek (máj, vese, szív, stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, a kajszi- és sárgabarack, a sárgadinnye, a paprika, illetve az általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület a likopin, mely nem alakul A-vitaminná.

A B-vitamincsalád


A B-vitaminok részt vesznek a bőr, a köröm és a haj felépítésében. Hiányukban bőrgyulladás alakulhat ki, vagy egyes esetekben hajhullás. A legtöbb ember B-vitamin fogyasztása elegendő, tartalmazza a banán, a tojás, a rizs, stb.

Az ásványi anyagok


Az ásványi anyagok szintén fontosak bőrünk egészségének megőrzésében. Nemcsak a belsőleg bevitt ásványi anyagok hasznosak, hanem az ásványvizes arcmosás is hatékony lehet.

A folyadékfogyasztás


A rendszeres folyadékbevitel szintén alapvető bőrünk egészsége érdekében. A napi folyadékfogyasztás 2-2,5 l szénsavmentes ásványvíz vagy szűrt csapvíz legyen.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ