Az orvos válaszol

<< vissza

Életmódváltás, de hogyan?

Lassan egy évvel ezelőtt leszoktam a dohányzásról, és ami ilyenkor törvényszerű, felszedtem magamra jóhénány kilót. Elkezdtem fogyókúrázni, de a pszichiáterem szerint nem fogyókúrázni kellene, hanem életmódot váltani. Hallgattam is rá. Elkezdtem két hónapja egészségesen élni, az étkezéseimet főképp zöldségek és gyümölcsök teszik ki. Nem is okozna problémát ez a dolog, mert szívesen fogyasztom őket. Azonban olyan mértékű felfúvódást okoznak, ami már nehezen elviselhető, és a nap nagyrészében csak kinlódok. Mi lehetne ilyenkor a megfelelő megoldás. A másik kérdésem pedig az, hogy úszás közben a terhelés emelésével kisebb rosszullétek jönnek rám, kéz- és lábremegés, szédülés. Én gondolom, hogy ez a vércukorszint csökkenése miatt lehet, de ennek kiküszöbölését nem tudom, hogy kellene megoldani. Elég ilyenkor egy szem szőlőcukrot bekapni? vagy mit tegyek?

Valószínű, hogy a gyümölcsökben lévő egyszerű szénhidrátok miatt puffad, valamint több zöldségnek pl. karfiol, káposzta, brokkoli, karalábé is lehet ilyen hatása. Az is előfordulhat, hogy kevés folyadékot iszik és székrekedése is van, emiatt is puffadhat. A gyümölcsöket ésszerű mennyiségben fogyassza, a gyümölcsleveket kerülje! Fogyasszon bőven folyadékot, lehetőleg vizet. A zöldségek közül próbálja meg kitapasztalni, hogy önnél mi váltotta ki a tüneteket, azok fogyasztását csökkentse. Javaslom, hogy összetett szénhidrát-tartalmú gabonákkal, szárnyassal, hallal, jó minőségű tejtermékekkel egészítse ki étrendjét.

A remegést valóban a terhelés miatt kialakult vércukor szint csökkenés válthatta ki. Ha ilyen tünet jelentkezik, a szőlőcukor gyorsan helyreállítja azt. Ha komplex szénhidrátot eszik, és ez nehezebben szívódik fel, egyenletesebb lesz a vércukor-szint, mint az egyszerű szénhidrát fogzasztásakor. Testedzés előtt próbáljon meg például gabonaőrleményt fogyasztani joghurttal, ez nem terheli a gyomrát és egyenletesen szívódik fel a szénhidrát belőle.

Dr. Boros Miklós − Vital Balance Életmód Központ