Betegségek és elhízás

Elhízás és daganatok

A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

Széles körben ismert az elhízás magas vérnyomással, valamint egyéb szív- és érrendszeri betegségekkel és a cukorbetegséggel való együttes előfordulása, illetve ezen betegségek kialakulásában betöltött szerepe.

Mi a rák?

A rák vagy rosszindulatú daganat olyan szövetrész, amelyben a sejtek ellenőrizhetetlen módon osztódni, burjánzani kezdtek. A probléma ezekkel a kóros sejtekkel az, hogy a szervezet keringési rendszerén keresztül a test többi részébe is szétszóródhatnak és tovább növekedhetnek. Valamennyi rákfajta különböző de a viselkedésük és kezelésük függ attól, hogy milyen helyről indulnak ki.

Kevesen tudják viszont, hogy az elhízás több daganatos betegség kialakulásában szerepel, mint rizikótényező. A leggyakoribb, elhízással társuló daganat-féleségek a vastagbél, az emlő, a vese, a nyelőcső és a méhtest daganatos elváltozásai. Emellett leírták már szerepét a hasnyálmirigy, a prosztata, a petefészek és a méhnyak daganataiban is.

Megdöbbentő számadatok láttak napvilágot a témával kapcsolatban. Amerikai tudósok szerint a daganatos megbetegedések közel 50 százaléka összefüggésbe hozható az elhízással. A két kórkép összefüggésének pathológiai háttere még nem teljesen tisztázott, de több elképzelés is létezik a zsírszövetben lejátszódó daganatkeltő mechanizmusokkal kapcsolatban.

Az ösztrogének szerepe: A zsírszövet ösztrogént termel, ennek következtében a hormon szintje megemelkedik, így a hormonra érzékeny daganattípusok burjánzásnak indulnak.
Az inzulin szerepe: A magasabb inzulinszint hat a sejtek növekedésére, így a daganatok anyagcseréjében is fontos szerepet játszik.
Az immunrendszer szerepe: A zsírszövetben olyan proteinek termelődnek, melyek befolyásolják az immunrendszer működését, gyengítik annak tumorfelismerő funkcióját, ezáltal az immunrendszer kevésbé hatékonyan ismeri fel a kóros sejttípusokat, azokat nem tudja eltávolítani a szervezetből.

A daganatos betegségek esetében is hatékonyabb és egyszerűbb módszer a megelőzés. Az ismert rizikófaktorok − pl. dohányzás, kémiai karcinogének, stressz, stb. − mellett fontos felhívni a figyelmet az elhízásra, mint kockázati tényezőre a daganatos betegségek kialakulásában, hiszen az elhízás, mint civilizációs betegség megelőzhető, valamint orvosi segítséggel és a beteg részéről történő odafigyeléssel sikeresen kezelhető.

Amennyiben túlsúlya van, és családjában nagyobb számban fordultak elő daganatos betegségek, a családi anamnézis motiváló tényező lehet a fogyókúra elindításában. Ehhez az orvosilag felügyelt fogyókúra a legideálisabb. Az orvosi segítséggel felépített fogyókúra nemcsak azért hatékony, mert személyre szabottan épül fel, hanem azért is, mert a rendszeres kontrollvizsgálatok során a felmerülő problémák azonnal megoldásra találnak, illetve az orvos által nyújtott pszichés támogatás hatására a beteg nem adja fel a fogyókúrát.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ