Betegségek és elhízás

Milyen béltünetekkel forduljunk orvoshoz?

A vastagbélrák gyakran már korán ad figyelemfelhívó jeleket. A korai felismerés egyben nagyobb esélyt jelent a túlélésre, a jobb életminőségre.

Az alábbiakban csokorba szedtük azon tüneteket, melyek bár nem utalnak egyértelműen daganatos betegségre, de meglétük indokolja az orvosi vizsgálat elvégzését.

Friss vörös vér a vécépapíron, a vécécsészében vagy a székleten


Az emésztőszervi vérzéseket mindig komolyan kell venni. Bár leggyakrabban jóindulatú elváltozás, például aranyér vagy végbélrepedés okozza a vérzést, de mindig gondolni kell rosszindulatú folyamatra is. A meglévő aranyeresség nem zárja ki, hogy emellett daganatos betegség is jelen legyen.

A székelési habitus megváltozása


Ez magában foglalja azt, ha a székelés gyakorisága vagy a széklet formája változik meg.  A leszálló vastagbél daganataira jellemző tünet lehet a székrekedés és a hasmenés váltakozása, ugyanis ilyenkor a szűkületet eredményező tumor miatt a széklet, illetve a béltartalom sokáig nem tud távozni, majd a pangó széklet hasmenés formájában kiürül. A felszálló vastagbél daganatos elváltozásai inkább hasmenést szoktak előidézni.

A komplett kiürülés érzésének hiánya


Ha székelés után valaki úgy érzi, hogy nincs komplett kiürülés, az szintén figyelemfelkeltő tünet lehet.

Elhúzódó, egyéb okokkal nem magyarázható hasi fájdalom, puffadás


Megmagyarázhatatlan és elhúzódó hasi fájdalom, puffadás esetén szintén érdemes orvoshoz fordulni. Szerencsére az esetek nagyobb hányadában irritábilis bél szindróma okozza a panaszokat, de érdemes ilyen esetekben legalább a széklet vértesztet elvégeztetni, már korszerű, otthon is használható kitek állnak rendelkezésünkre.

Hirtelen fogyás


Az egyéb okokkal nem megmagyarázható testsúlycsökkenés szintén daganatos betegségre hívja fel a figyelmet. Emellett a látszólag ok nélküli gyakori hányinger, émelygés, szintén indokolja az orvoshoz fordulást.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ