Betegségek és elhízás

Túlsúly és vastagbélrák

Az elhízással kapcsolatban nemcsak egyes anyagcsere-betegségek hozhatóak összefüggésbe, hanem egyéb betegségek is, ezek egy része rosszindulatú daganatos betegség.

Ezek közé tartozik például a vastagbélrák, mely sajnos a civilizált országokban egyre nagyobb arányban fordul elő. A vastagbélrák kialakulásának mechanizmusában mindenképp táplálkozási tényezők is részt vesznek.

Nagy esetszámú tanulmányok készültek az elhízás és a vastagbélrák kapcsolatát vizsgálva. Közel 70000 páciens bevonásával készült egy ausztrál kutatás, melynek eredményei szerint azoknál, akiknek 30 kg/négyzetméter fölött volt a BMI-je, 20%-kal nagyobb a rizikója vastagbélrák kialakulásának. Az elhízott férfiak esetében a rizikó 30%-kal nagyobb, mint az elhízott nők esetében. A számítások szerint gyakorlatilag minden a normál testsúly fölött minden plusz 5 kilogramm 7%-kal növeli meg a kórkép kialakulásának esélyét.

Az összefüggés biokémiai háttere is ismert, ugyanis az elhízásban gyakran kialakuló magas inzulinszint stimulálja a sejtszaporodást és gátolja a programozott sejthalált.
Az elhízás egy befolyásolható rizikófaktor, melyen helyes életmóddal lehet változtatni. Fontos, hogy a fogyókúra elkezdésekor érdemes szakember segítségét kikérni, hogy valóban eredményes legyen a fogyókúra.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ