Betegségek és elhízás

Vastagbélrák szűrés

A vastag- és végbélrák okozta halálozás csökkentése az iparilag fejlett államokban népegészségügyi prioritás.

Biológiai és patológiai jellegzetességei miatt a vastag- és végbélrák szűrővizsgálatra különösen alkalmas célbetegség, mert
• többségük a bélnyálkahártya jóindulatú mirigyes polipjaiból indul ki;
• rosszindulatúvá válásuk időben elhúzódó folyamat;
• a kifejlődőben lévő rák sokáig a bélfalra szorítkozik, és, bár hosszú ideig tünetmentes marad, gyakran szakaszosan vérzik.

A vastagbélrák rákmegelőző állapotának tekinthető 10 mm-nél nagyobb, bolyhos szerkezetű mirigyes polipok (amelyek a népesség 30-40%-ában megtalálhatók, és gyakoriságuk a korral nő), és a már kialakult, de korai, még csak a nyálkahártyára és a bél nyálkahártyája alatti rétegére szorítkozó rákok minél korábbi
felismerése és korai kezelése. A vastagbél mirigyes polipjainak eltávolítása a vastagbélrák keletkezésének megelőzését is szolgálja.

A vastag- és végbélrákok szűrővizsgálatára számos többé-kevésbé alkalmas módszert alkalmazhatunk:
• A rektális digitális vizsgálat (tapintásos végbélvizsgálat), amely csak a végbélgyűrűtől számított 7-10 cm távolságon belül elhelyezkedő polipok és daganatok észlelésére képes, ezért a vastagbélszűrésre önmagában alkalmatlan. Minthogy azonban a daganatoknak mintegy a fele a végbélben, a vizsgáló ujj számára elérhető távolságban helyezkedik el, kívánatos, hogy ez a vizsgálóeljárás a klinikai vizsgálat elengedhetetlen része legyen.
• Az endoszkópos módszerek közül az „egylépcsős” eljárásnak nevezett kolonoszkópos vizsgálat, amely a vastagbél teljes hosszának áttekintésére és a talált polipok eltávolítására is alkalmas. Kétségtelen előnyei ellenére e módszerek tömeges szűrővizsgálati módszerként mégsem alkalmazhatók, mert eszköz- és időigényes, és mert a vizsgálat invazív jellege miatt a társadalmi elfogadottsága korlátozott. Történnek ilyen irányú vizsgálatok szerte a világban és hazánkban is, de országos bevezetése még távolinak tűnik.
• A rejtett bélvérzés kimutatása székletmintában a szervezett, népegészségügyi méretű vastagbélszűrés bizonyítottan hatásos módja: epidemiológiai vizsgálatok bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a székletbeli rejtett vér kimutatását alkalmazva, az 50 év feletti férfiak és nők kétévenkénti szűrővizsgálata mintegy egy-ötödével képes csökkenteni a vastagbélrák okozta halálozást a céllakosságban. A korábban alkalmazott guajakol-alapú széklet-vértesztet, amelyek diétás megszorításokat és bizonyos gyógyszerektől való tartózkodást tettek szükségessé, újabban a vérfehérjék (hemoglobin) immunkémiai kimutatásán alapuló, emberi vérre fajlagos módszerek váltják fel. A nem-negatív szűrővizsgálati eredménnyel járó esetekben a vérzés helyének és okának felderítésére kolonoszkópos vizsgálat elvégzése elengedhetetlen.
Ezért nevezik „kétlépcsős” eljárásnak.

Egyéb módszerek, mint a flexibilis szigmoidoszkóp, amely akár 60 cm-re felvezethető, így segítségükkel a célállapotok mintegy 60-70%-át jól láthatóvá lehet tenni.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ