Betegségek és elhízás

A vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák előfordulása világszerte nő, különösen igaz ez a fejlett országokra. Magyarországon ez a növekedés kiugró, míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott 100 000 lakosra, napjainkban ez a szám negyvenöt, ezzel jelenleg a harmadik leggyakoribb daganatos halálok hazánkban.

A vastagbélrák korszerű szűrésének köszönhetően, sok esetben még korai fázisban sikerül a daganatot kimutatni, növelve ezzel a beteg túlélési esélyeit. Nézzük, mik azok a tünetek, melyek felhívhatják figyelmünket a vastagbél daganatára.

A vastagbélrák gyanúját leginkább a székletben kimutatható vér keltheti fel, amelynek eredetét béltükrözéssel lehet igazolni vagy kizárni. Azonban nem jelent teljes bizonyosságot, ha egy vizsgálat során nem mutatnak ki vért a székletben, mivel a tumorok gyakran szakaszosan vérezgetnek. A béltükrözéssel idejében felfedezhetőek a kóros sejtburjánzáshoz vezető polipok és kezdeti vagy már kialakult tumoros elváltozások, emellett a colonoscopia során polip eltávolításra és szövettani mintavételre is lehetőség van.

A vastag- és végbéldaganat korai állapotában lappangva, teljesen tünetmentesen növekszik. Nem ritkán előfordul, hogy a betegnél vashiányos vérszegénység alakul ki, és rutin szűrővizsgálat mutatja ki a vastagbélrákot még azelőtt, hogy egyéb tünetet adna. Ha a vashiányos vérszegénység mellett egyéb figyelemfelkeltő jelek is vannak, például székelési habitus megváltozása, véres széklet, hasi fájdalom, jelentős fogyás stb. minden esetben ki kell zárni vastagbélrák lehetőségét. A vastagbél jobb oldali felszálló ágában növekvő daganatok hajlamosabbak vérzést és hasmenést okozni, míg a bal colonfél tumorai inkább bélelzáródást szoktak produkálni, illetve hasmenéssel váltakozó székrekedést.

A hasi fájdalom, a puffadás szintén gyakori tünet, melyek tartós fennállása, gyakori jelentkezése,  kezelésre való nehezen reagálása indokolja a részletes kivizsgálást.
Minden esetben számoljon be orvosának az olyan panaszokról, tünetekről, melyek az elmúlt időszakban jelentkeztek, még akkor is, ha az emésztőszervi problémákkal nem gondolja azokat összefüggőnek. Ilyenek például a gyengeség, fogyás, az alsó végtagi visszér vagy visszér-trombózis, melyek nem specifikusak egyértelműen vastagbélrákra, de egyéb tünetek ismeretében fel kell, hogy vessék annak gyanúját.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ