Betegségek és elhízás

Miért veszélyes a hasi elhízás?

Az elhízás komoly rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek, daganatos betegségeknek, cukorbetegségnek és még számos egyéb kórképnek, de kevesen tudják, hogy az elhízás legveszélyesebb típusa a hasra lokalizálódó túlsúly.

Ez nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem komoly egészségkárosító rizikótényezőt is.

Miért jelentős rizikófaktor a hasi elhízás?

Napjainkban már  világszerte meghatározó rizikófaktornak tartják a hasi elhízást (a hason belüli fokozott zsírszövetképződést) a 2-es típusú diabétesz és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.

A haskörfogat azért is jelentős tényező, mert önmagában, bonyolultabb kivizsgálás nélkül magasabb kardiovaszkuláris kockázatokra utal (normálistól eltérő koleszterinszint, magas vérnyomás, megnövekedett vércukorszint). Ezért fontos kiemelni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésénél, korai felismerésénél és gyógyításánál ez a rizikófaktor sokkal nagyobb figyelmet kapjon.

Lényege abban van, hogy ha a zsír a hasi szervek között rakódik le, nagyobb a kockázata bizonyos súlyos betegségek kialakulásának, mint a zsír bőr alatti felhalmozódásánál, mely utóbbi inkább a körte típusú elhízásban figyelhető meg.Önmagában a testsúly és a testtömegindex nem mond semmit az elhízás típusáról, ezért van szükség a haskörfogat mérésére és a derék/csípő hányados meghatározására.

Mikor beszélünk hasi elhízásról?

A definíció szerint férfiak esetében 0,9 derék/csípő arány, nők esetében 0,8 derék/csípő hányados felett beszélünk hasi elhízásról. Európában a férfiaknál 102 centiméter, a nőknél pedig 88 centiméter haskörfogat felett tekinthető kórosnak az elhízás.

Mit lehet tenni ellene?

Kanadai tanulmány igazolta, hogy a hasi elhízás kialakulásában nagy szerepet játszik a genetika, ezért érdemes szüleink, nagyszüleink példájából okulva korán odafigyelni az életmódra, ugyanis minél kisebb a túlsúly, annál könnyebb attól megszabadulni.

A hasi elhízás kezelése során is a diétáé és a mozgásprogramé a fő szerep. Mivel gyakran társul cukorbetegség is, ezért a fogyókúra során mindig szoros orvosi kontroll szükséges a szövődmények megelőzése céljából. Minden leadott centiméter növeli a várható élettartamot, érdemes élni a lehetőséggel.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Program