Diéta, kúrák

90 napos diéta

90 napos diétaA 90 napos diétát állítólag amerikai sportorvosok dolgozták ki, de eredetéről pontos információ nincs. A diéta lényege az alapanyagok szétválasztása, elválasztása.

Ciklikusan fehérjenap, keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap váltja egymást, 90 napon keresztül. A diéta alatt havonta egyszer víznapot kell tartani, ami mindig a gyümölcsnap után következik, és a fehérjenappal folytatódik. A cukormentes kávé és tea fogyasztását korlátlan mennyiségben ajánlja.

A fehérjenapon fogyaszthatóak: főtt vagy sült hús, hal, tojás, sajt, natúr joghurt, kefir, tej, túró (20 dkg összesen), valamint bármilyen nyers saláta korlátlan mennyiségben.

Ez az egyetlen nap, ahol megengedett a tej és tejtermékek fogyasztása, amelyek egyébként az elsődleges kalcium-forrásaink. Ez messze elmarad a napi ajánlott fél liter tej, vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztásától. Egyébként a bevitt fehérjék hasznosulásához nélkülözhetetlen a szervezet számára - napi szinten - a szénhidrátokból nyert energia.

A köztudatban, talán az ilyen "csoda kúráknak" is köszönhetően, nem egyértelmű az, hogy mit is értünk szénhidrát alatt. Szénhidrát a keményítő is (összetett szénhidrát), és a gyümölcsben levő gyümölcscukor (egyszerű szénhidrát), más néven a fruktóz is.

Mennyi szénhidrátra van szükségünk?

Az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához minimálisan 50 g szénhidrátot kell táplálékunknak tartalmaznia, azonban 1000 kcal (4184 kJ) bevitt energiára számítva 125-150 g kívánatos. Napi 200 g felvételénél már feltöltődnek a szervezet glükogén raktárai. Az agy - amelynek alapvető energiaforrása a glükóz - naponta mintegy 140 g glükózt használ fel. Az anyagcsere-folyamatokban a szénhidrátoknak fehérjekímélő hatásuk van, kielégítő szintű jelenlétükkel bizonyos fehérjemennyiség megtakarítható.

Ezzel szemben a 90 napos diétában külön értelmezik a szénhidrátot és a keményítőt. A keményítő napon a fogyasztásra ajánlott élelmiszerek a következők: bármilyen zöldségféle (bab, borsó, zöldbab, kukorica, lencse, sárgarépa, burgonya) főzve, sütve, párolva; valamint a rizs. A zöldségfélék egy részének valóban magas a keményítő tartalma (pl.: zöldborsó, szárazbab, lencse stb.), de ugyanakkor nem csak és kizárólagosan azt tartalmaznak. A száraz hüvelyesek (szárazbab, lencse, sárgaborsó) fehérjetartalma is igen jelentős (kb. 20%).

A szénhidrátnapon az alábbiak javasoltak: főtt tészta vagy pizza, vagy bármilyen sós sütemény (egy adag pizzának megfelelően). Ízesítésként paradicsomszósz vagy kevés zöldség használható.  Mind a két étel alapanyaga a liszt, melynek szintén 76%-a keményítő. Az sincs pontosan meghatározva − és ez félreértéshez vezethet −, hogy mekkora mennyiséget értenek egy adag pizza alatt.

Gyümölcsnap: bármilyen gyümölcs korlátlan mennyiségben fogyasztható. A bármilyen eléggé tág fogalom. Gyümölcsöknek nevezzük a kemény héjúakat is (pl. dió, mogyoró), amelyek viszont már kis mennyiségben is jelentős kalóriát tartalmaznak.

Összességében a 90 napos diéta, mint „kúra”, nélkülözi a változatosságot, nem tér ki minden tápanyagra (pl. zsírok), logikátlan módon tilt, vagy ajánl bizonyos élelmiszereket, ételféleségeket, valamint semmilyen tudományos alapja nincs annak a tévhitnek, hogy a szervezet ne lenne képes egyszerre megemészteni a fehérjéket és a szénhidrátokat.

DE OEC Dietetikai Szolgálat − Tóth Krisztina