Diéta, kúrák

Akupunktúra és fogyás

Az életmód-tanácsadó orvosok mindig az életmódváltás fontosságát hirdetik a fogyókúra során. Szóba jönnek alternatív módszerek is. Kíváncsiak voltunk, hogy van-e jótékony hatása az akupunktúra segítségével végzett fogyókúrának, de kiderült, nincs új a nap alatt. A fizikai törvények kőkeményen működnek itt is, kevesebb energiabevitel hatására megkezdődik a saját energiaraktár kiürítése.

Fórumokon böngésztünk az akupunktúrás fogyókúrát kipróbálók tapasztalataik között, a lényeg ugyanaz volt szinte mindenki esetében, azaz a jelentősen csökkentett energiabevitel hatására fogytak, de a kúra befejeztével a leadott kilók újra feljöttek.

Miért van ez így?

Több akupunktúrával foglalkozó szakember leírja, hogy a kezelés alatt milyen csökkentett kalóriájú, szénhidrát- és zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani, hogy a terápia hatékony legyen. Tehát a lényeg itt is ugyanaz, azaz kevesebb energiabevitel szükséges, hogy megtörténjen a raktárak felélése. A lényeg tehát a táplálkozáson és az életmódváltáson van, nem csak magán az akupunktúrán, viszont az akupunktúra az az eszköz, mely által a fogyókúra könnyebben végigvihető, sikeresebb eredménnyel járhat.

Az akupunktúrával és táplálkozási változtatással elért fogyás esetén is arra kell odafigyelni, hogy amennyiben nem kíséri életmódváltás, hosszú távon nem lesz hatékony, mint ahogy a fórumozók tapasztalataiból is kiderült. 

A lényeg tehát az, hogy válassza valaki a fogyókúra bármely módját, az alap mindig a táplálkozási szokások megváltoztatása legyen, és ez életmódváltást is jelentsen a hosszú távú eredmények érdekében. Emellett kiemelendő, hogy maga az akupunktúra hasznos segítséget nyújthat a fogyókúra során, ezért a helyes étkezési szabályok betartása mellett kifejezetten hasznos, de életmódváltás nélkül nem sok eredménnyel kecsegtet.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ