Diéta, kúrák

A colon hydrotherápia

Nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett colon hydrotherápia, a célja a módszernek a vastagbélben jelenlévő toxinok eltávolítása.

A colon hydroterápia gyakorlatilag egy beöntés, melyet gyógynövénykészítmények szedésével szoktak kiegészíteni. Az eljárás nem veszélytelen, és sajnos kifejezett előnyökkel sem jár. Ezzel szemben kifejezetten veszélyes is lehet, gyakran alakulnak ki szövődmények, ezek közül leggyakoribb a nyálkahártya-sérülés és az elektrolit-háztartás felborulása, ezen felül az alkalmazott hashajtó veszélyes szövődményekkel járó nátriumterhelést okozhat veseelégtelen betegek illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők esetében. Az eljárástól remélt előnyök sem igazolódtak, ugyanis egy átfogó tanulmány szerint a vastagbél jó- vagy rosszindulatú elváltozásaira sem volt hatással a colon hydrotherápia. A módszert használó betegek körében sem a jóindulatú, sem a rosszindulatú folyamatok gyakorisága nem volt kisebb a colon hydroterápiában nem részesülő kontrollcsoporthoz képest.

A colon hydroterápia mellé gyakran alkalmaznak olyan gyógynövénykészítményeket, melyek hashajtó hatásúak, a beöntésekkel kombinálva a plusz hashajtás komoly elektrolit-háztartásbeli zavarokat okozhat. Ezek mellett potenciális veszélye az is, hogy ezek a gyógynövénykészítmények nincsenek az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgálva, ami azt jelenti, hogy sem a hatásuk nincs bizonyítva, sem a mellékhatásaikat, esetleges veszélyeiket nem vizsgálták.

A colon hydroterápia helyett a gyökeres életmódváltás a célravezetőbb, hiszen hatékonysága hosszú távon sokkal jobb a kampányszerűen végzett tisztítókúráknál, emellett nem kell szövődményekkel számolni. A sikeres életmódváltáshoz gyakran orvosi segítségre is szükség van, érdemes szakemberhez fordulni a siker érdekében.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ