Diéta, kúrák

Mezoterápiás zsírbontás

A kezelés során egy apró hajszálvékony tűvel a zsírpárnába különböző anyagokat juttatnak, amelyek a zsírsejtekre vannak hatással.

Két típusa ismert:

Az egyik, és ez kevésbé hatékony, amelynek során a zsírsejtek anyagcseréjét fokozó anyagokat juttatnak be, ilyen pl. az L-karnitin, koffein, procain, különféle növényi kivonatok, stb. Ezt a típusú kezelést heti rendszerességgel kell végezni, ebből 5-10 alkalom szükséges. Ezen módszer hosszútávú eredményessége kétséges, hiszen a mesterségesen kiéheztetett, "kipréselt" zsírsejtek a kezelés után egy bizonyos idővel (akár hetekkel) ismét felszívhatják magukat, meghíznak eredeti nagyságukra. A kozmetikai szalonok többségében ezt a kezelést végzik.

A másik, és a lényegesen hatékonyabb, amikor is zsírsejtmembránt feloldó, így ezáltal a sejtet elpusztító hatóanyagot adnak a mezoterápiás kezeléssel. A kezelés során a zsírsejtek szétroncsolódnak, így a sebészeti kezelés megfelelő alternatívájának tekinthető. A nehezen kontrollálható sejtpusztulás egyik következménye lehet a megemelkedett vérzsírszintek. Erről pontos információt nem találtunk. A zsír szétroncsolása átmeneti eredmény, hiszen a zsírok a szervezetben maradnak, és elégetésükről gondoskodni kell.

A kezelés akkor igazán hatékony, ha megfelelő táplálkozási és mozgásprogrammal egészül ki, hisz nem megfelelő étrend és életmód mellett az így összezsugorodott zsírsejtek vagy a maradék "normális" zsírsejtek újból zsírraktározásba kezdhetnek.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ