Diéta, kúrák

Mennyire hatékonyak a sztárdiéták II.

South Beach-diéta az Atkins-diétához hasonlóan egy nagyon népszerű diéta, melyet 2003-ban Arthur Agatston, amerikai kardiológus fejlesztett ki, egyre népszerűbb a diéta hazánkban is.

A diéta nem tekinthető sem kifejezetten alacsony szénhidráttartalmúnak, sem alacsony zsírtartalmúnak és nem kell a diéta során a kalóriákat számolni, bár a szénhidráttartalma alacsonyabb és a fehérjetartalma magasabb az átlagos amerikai étrendnél. A kifejezetten alacsony szénhidráttartalmú diétáknál a szénhidráttartalom nem több 20%-nál, a South Beach-diétánál ez az arány a későbbi fázisokban 28%, ezért a South Beach-diétát „módosított alacsony szénhidráttartalmú diétának” is nevezik.

A diéta konyhanyelvet használva megkülönbözteti a „jó” és a „rossz” szénhidrátokat azok glikémiás indexe alapján, illetve a „jó” zsírok fogyasztását helyezi előtérbe a „rossz” zsírokkal szemben. „Jó” zsírok alatt a telítetlen, „rossz” zsírok alatt a transzzsírokat és a telített zsírokat érti. A diéta a rostok és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának fontosságát is hangsúlyozza. A South Beach-diéta napi 20 perces sétát javasol a metabolizmus fokozásának céljából.

A diéta szakaszai
•  Az első lépcsőben 2 hétig csupán a táplálék 10%-a lehet szénhidrát
•  A második szakaszban a táplálék 27%-a lehet szénhidrát, addig a második fázist kell folytatni, míg a célként kitűzött testtömeget a diétázó el nem éri.
•  A harmadik szakaszban vegyes, kiegyensúlyozott étrendet kell folytatni, annyi kitétellel, hogy a napi összkalória 28%-a származhat szénhidrátból, ha a diétázó súlygyarapodást észlel, vissza kell térnie az első lépcsőhöz.

A tények


Az elhízástudománnyal foglalkozó szakemberek véleménye szerint a diéta hatékonysága ellentmondásos. Az alacsony szénhidrátbevitel miatt súlycsökkenést eredményez, mely a cardiovasculáris rizikót csökkenti, de hosszú távon nem bizonyult jobbnak a magas szénhidráttartalmú diétáknál.

Az egyértelműen bizonyított, hogy a diéta hatására csökken a szérum koleszterin szintje, de az eddigiekben megfelelő időtartalmú, randomizált vizsgálatok nem igazolták a diéta hosszú távú hatékonyságát.

A South Beach-diétának eddig semmilyen veszélyét nem dokumentálták, de a diéta első fázisában a szénhidrátmegszorítás ketoacidózist eredményezhet, illetve a diéta elején a nagyon alacsony szénhidrátbevitel miatt sokan nem tudják a diétás szabályokat betartani, ez egyrészt a komoly egészségkárosodás veszélyét, másrészt a hatástalanságot rejti magában.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ