Diéta, kúrák

Tisztítókúrák, méregtelenítés

TisztítókúraA tisztítókúrák alapvetően évszázadok óta jelen vannak az életünkben, rokonságot mutatnak a böjtökkel. A fő céljuk évszázadok óta az, hogy a méreganyagok eltávozzanak a szervezetből, a szervezet ezáltal egészségesebbé váljon, alapvető anyagcsere-folyamatai élénkebben működjenek.

Számtalan variációban léteznek tisztítókúrák: gyógynövények fogyasztásáról, lúgosító folyadék ivásáról, vastagbél-beöntésekről, léböjtkúrákról már mindenki bizonyára hallott, de sokakban felvetődik a kérdés, hogy mennyire megalapozottak ezen kúrák tudományosan.

A lényeg az említett kúrák esetében is a mértékletességen van. Egészséges szervezet esetében időszakosan elvégezhetőek ezek a szertartások, de bizonyos állapotokban, betegségek esetén veszélyesek lehetnek, kifejezetten cukorbetegségben, idősek, gyermekek, terhesek, bizonyos endokrinológia betegségekben szenvedőek esetében hatásuk kiszámíthatatlan lehet.

Mit jelent a böjt?

• A böjt intenzív élményeket nyújt, tágítja a tudatot.
• Semmiképp sem jelent éhezést, nem egyenlő a koplalással!
• A lemondás nem okoz semmilyen veszteséget, hanem fokozza a teljesítőképességet és a jó közérzetet
• Ösztönzést ad az életstílus megváltoztatásához
• A szervezet kevesebb táplálékkal is beéri, gyorsabban jóllakunk.

A másik fontos tényező, amit érdemes szem előtt tartani, hogy az orvosi kezelést számos esetben nem helyettesítik, csak azt kiegészítik, ezért bármilyen kúra elkezdése előtt érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét a kúra elvégzésével kapcsolatban.

A colon hydrotherápia

Napjainkban reneszánszát éli az úgynevezett colon hydrotherápia, ennek célja szintén az lenne, hogy a vastagbélben jelen lévő toxinok szervezetből való távozását segítse, de tudományosan nem megalapozott a hatékonysága. Sőt, kifejezett veszélyekkel jár, ezek közül leggyakoribb a nyálkahártya-sérülés és az elektrolit-háztartás felborulása, ezen felül az alkalmazott hashajtó veszélyes szövődményekkel járó nátriumterhelést okozhat veseelégtelen betegek illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegek esetében. Egy átfogó tanulmány szerint a vastagbél elváltozásaira sem volt hatással a colon hydrotherápia.

A gyógynövények, méregtelenítő szerek hatásáról

A gyógynövény-tartalmú méregtelenítő készítmények használata előtt mindenképp érdemes tájékozódni a kezelőorvostól, hiszen ezek befolyásolhatják például a vércukrot, vérnyomást, stb. Mielőtt gyógynövény-tartalmú készítményt fogyaszt valaki, érdemes a termék tisztaságáról, a benne levő egyéb hatóanyagokról és a különböző hatóanyagok koncentrációjáról is tájékozódni.

A javasolt alternatíva

A tartós és gyökeres életmódváltás szükségtelenné teszi a kampányszerűen végzett tisztítókúrákat. Így nem kell a helytelenül végzett tisztítókúrák szövődményével számolni, illetve hosszú távon az életmódváltás eredménye is tartósabb lesz.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ