Diéta, kúrák

Ultrahangos zsírbontás

Ultrahangos zsírbontóA fogyókúra során két fő cél lebeg a fogyókúrázó szeme előtt, gyakrabban az ideális alak elképzelt képe, és sajnos csak másodsorban az egészség. Az a tapasztalat, hogy többen szeretnének az ideális alak elnyerése céljából fogyni, mint azért, hogy egészségesek legyenek, csökkentsék a szív- és érrendszeri rizikót, illetve a metabolikus betegségek kialakulásának rizikóját.

Sajnos gyakran érvényesül az az elv, hogy minél könnyebben, minél gyorsabban az életmód megváltoztatása nélkül sikerüljön a plusz kilóktól megszabadulni. Ennek egyik formája a plasztikai sebészet tárgykörébe tartozó zsírleszívás, illetve a napjainkban már kozmetikákban is elérhetővé vált, és könnyebben megfizethető ultrahangos zsírbontás.

Miért jó mindez?

Az ultrahangos zsírbontás azzal kecsegtet, hogy alkalmanként akár 2 cm-rel is csökkenti a problémás, elhízott területek körfogatát. Ez a kezelés főleg a hölgyek körében népszerű, sok hazai híresség hirdeti, hogy ezzel tartja karban az alakját. A módszer nem jár fájdalommal, nem kell lemondani a kedvenc ételekről, nem kell mozogni, csupán a kezelőágyra feküdni, és hagyni, hogy az ultrahang dolgozzon, „szétrezegtesse” a zsírsejteket.

Melyek a hátrányai?

Hogyan működik?

A fókuszált ultrahang kezelőfeje elérve a 40,000 Hz-et intenzív rezgésbe hozza a zsírsejteket, majd számtalan vákuummal teli légzsákot eredményez. Az ütközések hatására a membrán megbomlik, a sejtben lévő víz felhevül, a zsír pedig triglycerine-re és zsírsavra oszlik. A kezelés során kizárólag a bőr alatti zsírréteget rombolják szét, segítségével tehát fájdalommentesen megszabadulhat a felesleges centiktől.

Orvosi szemmel két fő kritika merül fel a módszer hatékonyságával kapcsolatban. Az egyik az, hogy az úgynevezett zsigeri (viszcerális) zsírlerakódást nem szünteti meg, mivel csak a test körvonalán hat, ezáltal a fő rizikófaktoron nem javít. Ez alapvető lenne a szív- és érrendszeri rizikó mérséklésében, hiszen a viszcerális zsírtöbblet fontosabb rizikófaktor a perifériás zsírtöbbletnél, sok esetben pedig éppen ennek a rizikófaktornak a csökkentése lenne a célja a fogyókúrának.

Másodsorban az a hátránya, hogy életmódváltás nélkül segít a karcsúság elnyerésében, pedig az lenne a cél, hogy az egészséges testsúlyt egészséges táplálkozás és testmozgás útján érjük el. Ha ultrahangos zsírbontás révén sikerül a túlsúlytól vagy annak egy részétől megszabadulni, és emellett nem történik életmódváltás, gyakorlatilag hatástalannak tekinthetjük a procedúrát, hiszen inkább előbb, mint utóbb újból túlsúllyal kell szembenéznie az illetőnek. Emellett nem érvényesülnek az egészséges táplálkozásból és mozgásból származó előnyök.

A fogyókúra komplex orvosi szemléletet igényel. Alapvető része a kalóriamegszorítás, a rendszeres testmozgás az anyagcsere beindítása céljából, illetve bizonyos esetekben gyógyszeres terápia is szükséges, csak kiegészítőként ajánlható az ultrahangos zsírbontás. Mielőtt fogyókúrázni kezd valaki, érdemes egy elhízástudományban járatos orvos tanácsát kikérni, hogy a fogyás során az egészség legyen a cél, és ennek következménye legyen csak az ideális alak elnyerése.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ