Ételek és fogyás

Mindent lehet, ami light?

Sokan előszeretett vásárolnak light termékeket, gondolva, ezek biztos egészségesek, nem tartalmaznak károsa anyagokat, nem terhelik a szervezetet. Kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy pontosan mit is takar a „light” elnevezés, és valójában milyen hatással van egészségünkre.

Mit jelent pontosan a light?

Light = csökkentett energiatartalmú, azaz: az élelmiszer energiatartalma legalább 30 százalékkal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszer energiatartalma.

A light jelző alapvetően arra utal, hogy az adott étel vagy ital kevesebb kalóriát tartalmaz, nincs, illetve csak nagyon kevés benne a cukor és zsiradék, és általában édes ízű. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, mert számos olyan adalékanyagot viszont tartalmaznak ezen termékek, melyek által jobb ízűek, állagúak, egyszóval jobban eladhatóak lesznek, és sajnos ezen anyagok nagy része a szó szoros értelmében vett: „MŰ”anyag.

Az alacsony cukortartalmú élelmiszerek gyakran nagyobb mennyiségben tartalmaznak zsiradékokat, illetve az állítás fordítva is igaz. Mindez az élvezeti érték növelése miatt alakul így. A szénhidrátok csökkentése miatti aromacsökkenést zsírsavak hozzáadásával igyekeznek a gyártók pótolni, ugyanis a zsiradékok a legjobb ízfokozók. Az alacsony zsírtartalom miatti ízélmény-csökkenést a cukortartalom növelésével próbálják kompenzálni.

Light termékekA csökkentett zsírtartalom, cukortartalom az étel által okozott ízélményt rontja, melyet valahonnan pótolni kell. Ezt a célt hivatottak betölteni a mesterséges édesítőszerek, melyek igazából az evolúciós szokásainkon és a pszichénken keresztül hatnak.

Édes étel fogyasztásakor szervezetünk a tapasztalatok alapján fel van készülve arra, hogy az édes íz után általában energiát is kap, hiszen az évek során ezek együtt jártak étkezésünkben. A szervezet megindítja az inzulin termelését, amely az egyetlen vércukorszintet csökkentő hormonunk. A várt energia azonban nem érkezik meg, a vércukorszint viszont a termelt inzulin következtében valamelyest csökken, így nem sokkal a light termék fogyasztása után éhségérzet alakul ki. Ráadásul az agyunk az édes íz élményéhez a kalóriákat is köti, így ha ezt plusz energiát nem kapja meg, tudat alatt is követelni fogja. Elkezdődik tehát a nassolás nehezen véget érő folyamata. Ráadásul az a tapasztalat, hogy light élelmiszer fogyasztásakor hajlamosabban vagyunk elcsábulni egy-egy kalóriadúsabb étel fogyasztására, hiszen úgy érezzük, azáltal, hogy light élelmiszert fogyasztottunk, már tettünk valamit az egészségünkért.

Ismert adat az is, hogy pl. az USA-ban a kalóriaszegény készítmények bevezetésével párhuzamosan a lakosság testsúlya nem csökkent, hanem nőtt. 

A mesterséges édesítőszerek potenciális biológiai károsító hatásairól is érdemes még szólni. Az aszpartám az egyik leggyakoribb mestersége édesítőszer, mely két aminosavból, aszparaginból és fenilalaninból áll. Lebomlása során ezek, valamint metil-alkohol keletkezik kis mennyiségben. Több betegség kialakulásával is kapcsolatba hozták már (daganatos betegségek, sclerosis multiplex, diabetes mellitus), azonban a vizsgálatok során nem mutattak ki egészségkárosító hatást, de inkább javasolt az óvatosság, és törekedjünk a természetes édesítők, például az alacsony kalóriatartalmú sztevia használatára.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ