Fitness

Elhízás vs. mozgás

Fogyókúra során az energiabevitel csökkentése önmagában gyakran nem bizonyul hatékonynak. A csökkent energiabevitelt a hatékonyság érdekében fokozott fizikai aktivitással szükséges kiegészíteni. 

Azonban nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választ valaki, azt milyen rendszerességgel, milyen időtartammal űzi. Sajnos sok esetben terhelik túl a szervezetüket a fogyókúrázók. A mozgás során az a cél, hogy a fogyókúrázó szervezetében zsírbontás menjen végbe, azonban ez a legtöbb esetben nem így történik. A dinamikus mozgás javasolt a statikus mozgással szemben. A rendszertelen, nagy erőkifejtést igénylő mozgásnál anaerob anyagcsere-útvonal aktiválódik, ez egy ősi és csökevényes módja az energianyerésnek, de ebben az esetben a szőlőcukor tejsavvá alakul és ez izomlázhoz vezet. A nagy erőkifejtés miatt a szív, a tüdő, az izmok nem tudnak könnyedén alkalmazkodni a munkához, sok esetben kell számolni a keringés túlterhelésével, sportsérüléssel.

Testmozgás fogyásEzek elkerülése végett a mozgásterápia kezdetén orvosi vizsgálat szükséges, amikor az életkor, a társbetegségek, a fizikális vizsgálat és a kondíció alapján állítják össze a betegek mozgásprogramját.

Magas kockázatúnak számít az elhízott személy, ha férfi és 40 év fölötti, illetve ha nőként 50 éves kortól idősebb, cardiovasculáris vagy súlyos mozgásszervi betegségben szenved, súlyos légzőszervi megbetegedése van, stb. Számos esetben kivizsgálásra, pl. terheléses EKG-készítésére, szívultrahang elvégzésére, a szénhidrát anyagcsere vizsgálatára van szükség a mozgásterápia bevezetése előtt. Súlyos betegség esetén a mozgásterápia ellenjavallt.

A napi előírt mozgás 30 perc sétával kezdődik, amelynek tempója a szív- és érrendszeri, a légzőszervrendszeri és a mozgásszervi teherbíró képesség függvényében növekedhet. Akkor hatékony ez a mozgásforma, ha legalább heti 5 alkalommal szánunk rá időt. A séta mértékét, tempóját az szabja meg, hogy mozgás közben tud-e beszélgetni a gyalogló beteg. Ha oxigénadóssága miatt már nem képes a beszélgetésre, elérte teljesítőképességének szintjét. Általánosságban elmondható, hogy a biztonságos munkapulzus 100-120/min között mozog.

Fontos, hogy ne betonon vagy igen kemény talajon kezdjük a mozgást. Ne feledkezzünk meg néhány izomfeszítő, lazító, bemelegítő tornagyakorlatról és a levezetésről sem. Mindig jó minőségű,  a lábat és a bokát megfelelően tartó cipőben végezzük a mozgást.

A napi kis mozgáslehetőségeket használjuk ki:

Az ülőmunkát óránként szakítsuk meg pár percre néhány gyakorlattal, vagy 1-2 perces munkahelyi sétával. A lift helyett a lépcsőt használjuk. Szálljunk le 1-2 megállóval előbb a közlekedési eszközről, közelre ne menjünk autóval, távol parkoljunk a kitűzött céltól, 1-1 rövid megbeszélést tegyünk meg sétálva, és néhány percet szánjunk a reggeli tornára.

Az elhízás csak komplexen kezelhető, azaz a személyre szabott diéta alkalmazása, a fizikai aktivitás fokozása és a megfelelő pszichés vezetés kialakítása illetve megfelelően alkalmazott gyógyszerek alkalmazása révén. Hosszú távon eredmény csak életmódváltás függvényében képzelhető el.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ