Fitness

Fogyókúra és wellness

A wellness az egészségturizmus része, ahol különösen fontos a résztvevők motivációja. A hétköznapi értelmezésben egy sikert és szórakozást ígérő, egészség-megőrzési programmá kovácsolt szabadidő-eltöltés.

Leggyakrabban az erre a típusú pihenésre fókuszáló wellness szállodákban kaphatjuk meg ezt az élményt. Ez egy pár napos változtatás a mindennapi életmódunkon, azonban a wellness jelentése ezen jóval túlmutat.

A wellness egy holisztikus szemléletet magába foglaló szó. Leegyszerűsítve használjuk a hétköznapokban a fürdőnél szélesebb szolgáltatást nyújtó komplexumok elnevezésére, azonban ennél sokkal többet jelent. Része a testi, lelki, szellemi egészség, ökológiai és társadalmi egyensúly. Célja az egészséges ember megteremtése, az életstílus megváltoztatása, mint inkább egy-egy konkrét betegség kezelése. Az egészségtudatos ember életformájával, egészséges táplálkozásával, rendszeres testmozgással járulhat hozzá egészsége megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez. Feltételezi, hogy a személy önmaga is aktívan részt vesz egészsége megőrzésében.

Felelősségérzeten alapszik, különösképpen a saját egészségünkre és ezen felül az átfogó életminőségre.

Mit jelent a medical wellness?

A Medical Wellness orvosilag ellenőrzött kúrákat jelent, amely a hagyományos gyógymódtól abban is eltér, hogy esetében mindig az egyén áll a központban, valamint a prevenció szintén meghatározó jellegű.

A wellness hét dimenziója: fizikai-testi, szellemi-lelki-spirituális, társas-szociális-társadalmi, környezetei-környezettudatos, hivatás-karrier-önmegvalósítás, érzelmi, gondolati-intellektuális. Ezen átfogó értelmezésbe illeszkedik be a táplálkozás, ami az egyik alapelve. Rengeteg tanács, ötlet jut az ember eszébe, ha az egészséges életmódon belül a táplálkozásról hall, azonban ma már ez is egy külön tudomány. Ki lehet jelenteni, hogy képzett szakember tud segítséget adni a helyes életmód, a wellness alapelveinek megfelelő életvitelről.  Amennyiben már kialakult betegség kezelésében kívánunk az új elvek szerint táplálkozni, vagy orvosi kivizsgálás részeként történik, kizárólag orvos vezetésével történjen. Az ebben rejlő veszélyeket hajlamosak az emberek lebecsülni.

Egyre nagyobb teret hódít hazánkban is az úgynevezett medical wellness, melynek fogalmába beletartozik a helyes életmód, ezen belül a helyes táplálkozás, illetve betegségspecifikusan különböző táplálkozási módok, mozgásformák elsajátítása. Az lenne az ideális, ha nemcsak alkalomszerűen, a pihenés idejében tudnánk egészségtudatosan élni, táplálkozni, hanem mindennapjaink részévé válna az így kialakított életmód, hisz ez garantálná a tartós sikert.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ