Fogyás és terhesség

Diéta vs. termékenység

Amikor egy nő életében elérkezik a gyermekvállalás ideje, még helytállóbb az a kifejezés, hogy „az vagy, amit eszel”. Érdemes már a „próbálkozás” előtt 2-3 hónappal életmódot, ezen belül étrendet változtatni a könnyebb teherbeesés és a magzat egészsége céljából. Összeszedtük a főbb alapelveket:

Kerülje az alkoholt


Egy pohár bor alkalomszerűen fogyasztva még nem befolyásolja a teherbeesés esélyét, viszont ha fennáll a lehetősége a terhességnek, de az még nem bizonyított, jobb kihagyni. Ez azt jelenti, hogy az ovuláció időpontja és a következő menstruáció időpontja között érdemes absztinensnek lenni. A menstruáció alatt 1-2 pohár jó minőségű bor megengedett. A tömény szeszes italok tiltólistán vannak, a cukros koktélok szintén. Amennyiben valakinek szabálytalanok a ciklusai, akkor a legbiztosabb, ha egyáltalán nem fogyaszt alkoholt.

Ne fogyasszon koffeint


A koffein és a fogamzás közti összefüggéseket több tanulmány is vizsgálta, de az eredmények egymásnak ellentmondóak. Abban viszont egyetértenek a szakemberek, hogy napi 2 csésze kávé fölött már negatív hatást gyakorolhat a koffein a gyermekáldásra. Amennyiben valakinek meddőségi problémái vannak, és mesterséges megtermékenyítésre van szükség, teljesen fel kell hagyni a kávézással. Meddőségi specialisták véleménye szerint a koffein az erek szűkületét váltja ki, ezáltal a méh vérellátását is befolyásolja. A kávé hirtelen abbahagyása erős fejfájást is okozhat, ezért a leszokás fokozatos legyen.

Csökkentse a finomított szénhidrátokat


A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér, a tészta, a fehér rizs direkten nem csökkenti a teherbeesés lehetőségét, viszont fölösleges plusz kalóriát jelent valódi tápanyagok bevitele nélkül. A feldolgozás során a gabonákból eltávolítják azokat a fontos anyagokat (vitaminok, antioxidánsok, vas), melyekre nagy szüksége lenne az anyának a terhesség során. Ezért azt javasoljuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonákat fogyassza. Amennyiben a terherbeesést polycisztás ovárium szindróma nehezíti, akkor a finomított szénhidártokat teljesen nélkülözni szükséges, hiszen ezek jelentős inzulinfelszabadulást okoznak.

Étkezzen színesen


A színes ételek (zöldségek és gyümölcsök) nemcsak szépen mutatnak, de tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal, szabadgyököt megkötő anyagokkal, értékes tápanyagokkal. Tekintettel arra, hogy környezetünk tele van káros hatásokkal és több millió szabadgyök ellen kell felvennünk a harcot, rendkívül fontos a természetes antioxidánsokat pótolni. Ha belegondolunk, hogy a petesejt és a hímivarsejt mennyire érzékeny ezen behatásokra, logikus, hogy a terhességre való felkészülés és a babavárás időszakában mennyire fontos az, hogy mit fogyasztunk.

Fogyasszon omega zsírsavakat, de legyen válogatós a halakat illetően


A fogantatás időszakában nagyon fontos az omega zsírsavak fogyasztása, de sajnos nem a hal a legideálisabb forrása ennek. A környezetszennyezés oly mértékű, hogy számos értékes hal húsa szennyeződött higannyal. A jó hír az, hogy nincs minden hal szennyezve. Az amerikai ajánlások szerint a következő halak biztonsággal fogyaszthatóak: a light konzerv tonhal, a lazac és bár nem hal, de a garnélarák is ide tartozik. A kerülendő halfélék közé tartozik a fehér tonhal, a kardhal, a makréla, a cápa és a sügér. Emellett javasolt a lenmagfogyasztás, mely az omega 3 zsírsavak egyik leggazdagabb forrása. A hidegen sajtol lenmagolaj salátákhoz kitűnő, de főzni nem szabad vele, mert értékes összetevői tönkremennek.

Töltse fel vasraktárait


A terhesség során nagyon gyakran bekövetkezik a vashiányos vérszegénység, ezért fokozott vasbevitelre van szükség, kifejezetten azoknak a hölgyeknek, akiknél a menstruációs ciklus erős vérzéssel jár vagy elhúzódó. A terhesség során a magzat megszerzi azt, amire szüksége van, ezért érdemes feltöltött raktárakkal nekiindulni a terhességnek. A természetes vasforrásokat helyezze előtérbe, és mindig C-vitamin tartalmú ételekkel együtt fogyassza.

Kerülje a nyers ételeket


A lágy sajtok, a pasztörizálatlan tejtermékek egy veszélyes baktériumot, a Listeriát tartalmazhatják. A terhesek hússzor nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg, mint az átlag populáció. A Listeria-fertőzés vetélést is okozhat. Kerülje a nyers ételeket, az ételeket alaposan főzze meg.Óvatosan bánjon a fehérjékkel
2008-ban az Atkins-diéta hatalmas népszerűségnek örvendett, de azóta kiderültek a hátrányai. Kísérleti körülmények között magas fehérje-diétán tartott egereknél a termékenység csökkenését tapasztalták. Meddőségi szakemberek szerint ennek az emberi szervezetre vonatkozóan nincs relevanciája. Ennek ellenére az egyoldalú táplálkozás nincs jó hatással a termékenységre, ezért mindig kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozzon.

Vitamindúsan táplálkozzon


Az a legjobb, ha már a felkészülés idején elkezdi szedni a terhesvitamint és a folsavat. Arra figyeljen oda, hogy különböző vitaminkészítményeket egyszerre ne szedjen, nehogy a zsírban oldódó vitaminokat túladagolja.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ