Fogyás és terhesség

Fogyókúra szülés után I.

Fogyás terhesség utánSok nő esik abba a hibába, hogy már terhessége alatt is "kettő helyett eszik". Természetesen erre a szoptatás időszakában sincs szükség.

Fontos felhívni a kismamák figyelmét arra, hogy nemcsak „kettő helyet” enni nem tanácsos, hanem a fogyókúra is ellenjavallt mind a terhesség, mind a szoptatás alatt.

A szoptatás időszaka, főleg a kezdetekben nagyon nagy türelmet, kitartást igényel az édesanya részéről. Sok esetben a rendszertelen élet az, ami plusz kilók felszedését okozza, hiszen a kisbaba 24 órás „szolgálatot” igényel, ilyenkor az édesanya teljes energiáit gyermekére fordítva magával alig törődik, rendszertelenül étkezik, pár kalóriadús falatot jártában-keltében bekap, ez rövid időn belül plusz kilók felszedéséhez vezet.

A fogyókúra a szoptatás időszakában főleg azért veszélyes, mert a zsírszövetben tárolt, régóta felhalmozott vegyszerek, toxinok, nehézfémek ilyenkor mobilizálódnak, majd az anyatejbe bejutva a gyermek szervezetét károsítják. A legjobb ilyenkor rábízni a fogyókúrát a természetre. Az emberi test nagyon bölcsen van megalkotva. A terhesség során megváltozott hormonszintek hatására lerakódott zsír, a terhesség után, mikor a hormonszint visszaáll, szinte észrevétlenül tűnik el, itt elsősorban a combokra, a csípőre és a karokra lerakódott zsírszövetről van szó.

Mit ehet és mit tehet a szoptatós anyuka, ha mégis fitt szeretne lenni és alakját minél előbb szeretné visszanyerni?

Elsősorban azt kell tisztázni, hogy inkább az étel minősége, és nem mennyisége számít. Átlagosan a felnőtt szervezet energiaszükségletén felül további napi 500 kalória pluszra van szükség, de ez persze egyedileg változhat.

Tanácsos az alábbi ételeket beépíteni a táplálkozásba:
Komplex szénhidrátok, teljes rostok, például barna kenyér, barnarizs formájában, gabonaőrlemények, ezek a rostokon kívül gazdag B-vitamin forrásnak is számítanak.

Friss zöldségek, gyümölcsök, például alma, őszibarack, paprika, paradicsom.

Legalább napi 1000 mg kalcium. Ennek ismert forrásai a tejtermékek, de ezek fogyasztását a gyermekben esetleg később kialakuló allergia miatt nem szabad túlzásba vinni. Az ajánlott tehéntej-fogyasztás maximum napi 2 dl. Tévhit, hogy ha több tejet iszik valaki, akkor több anyatejet termel a szervezete. Egyéb kalciumforrás a hal, a brokkoli, a tofu.

Szigorú vegetáriánus édesanyáknak oda kell figyelnie a gyermek B12 vitamin szükségletére, mert az ő tejükből ez a vitamin hiányzik, ezt pótolni kell. Inkább javasolt természetes állati eredetű forrásból pótolni szintetikus vitamin helyett.

A D-vitamin pótlása szintén szükséges, mely a napi 600 NE-t ne haladja meg. A D-vitamin és lebomlási termékei bekerülnek az anyatejbe, ezért ezt figyelembe kell venni, ha a baba D-vitamint kap.

A babának is számít, mit eszünk

Előfordul, hogy néhány szoptatott csecsemőnél az anya által fogyasztott bizonyos ételek hasfájást, esetleg allergiás tüneteket okoznak, ide tartozhatnak bizonyos zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek. Ha valaki ilyet észlel, ezeket ki kell iktatni az étrendből.

Ajánlott még a rendszeres mozgást is bevezetni a napi rutinba, melyhez jó motiváció a babának amúgy is szükséges, friss levegőn megtett séta. Ezzel remekül lehet - akár szórakozva is – fittnek maradni.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ