Fogyás és terhesség

Fogyókúra szülés után II.

Szülés utáni fogyókúraA hazai gyermekorvosok ajánlása szerint, mely összhangban van a nemzetközi ajánlásokkal, a csecsemő legegészségesebb tápláléka 6 hónapos koráig az anyatej, fél éves kor után folyamatosan beépíthetők az étrendbe az egyéb ételek.

Az, hogy melyik édesanya meddig szoptatja gyermekét egyéni elhatározástól és egyéb tényezőktől is függ, pl. a tej mennyisége, a szoptatási szokások kialakítása. Bár a szoptatás alatt tilos a kifejezett energiamegszorítás a súlycsökkentés céljából, de a szervezet szép lassan felhasználja a hormonhatásra lerakódott tartalékait. Ideális esetben a csecsemőkor végére az anya visszanyeri a szülés előtti testsúlyát, de ha nem így történik, akkor sincs ok aggodalomra.

A plusz kilók okozta nehézségek és a nehézségek, melyek plusz kilókat okoznak

A gyermeknevelés nem könnyű feladat, ha még emellé társul az, hogy az anyuka frusztráltnak érzi magát a túlsúlya miatt, esetleg ez akadályozza mindennapi tevékenysége elvégzésében, minél előbb indokolttá válik a fogyókúra elkezdése. Ilyenkor a fő akadályt a rendszertelenség jelenti, ugyanis a gyermek napirendjéhez nem mindig alkalmazkodik a szülő napi beosztása, így a táplálkozás is gyakran rendszertelen, kiegyensúlyozatlan. A szoptatás utáni fogyókúránál az egyik legfontosabb az, hogy nagyobb túlsúly esetén sem érdemes a kismamának magát drasztikus fogyókúrákba hajszolnia, ez stresszt, feszültséget vált ki, melyet a gyermek is megérez.

A testmozgásról

Gyakran a programszerűen végzett testmozgásra nem jut idő, de ilyenkor még jobban ki lehet használni a napi kis mozgáslehetőségeket. Nemcsak edzőteremben lehet a fölös kilókat égetni, hanem a kicsi utáni szaladgálás, jövés-menés és a napi teendők is segítenek az anyagcsere beindításában és a zsírbontás beindításában.

Ebben az esetben is a személyre szabott fogyókúra a legideálisabb az édesanya számára. A legtanácsosabb táplálkozástudományban jártas orvos segítségét kérni, aki a táplálkozási, mozgásra vonatkozó tanácsok mellett, a pszichés vezetést is vállalja, illetve bizonyos esetekben gyógyszeres segítséget is szükséges igénybe venni.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ

 

Kapcsolódó cikkek:

Terhesség és táplálkozás
Fogyókúra szülés után I.
Fogyókúra szülés után II.
Diéta vs. termékenység