Fogyás és terhesség

Terhesség és táplálkozás

Evés terhesenA terhesség a magzatnak speciális tápanyag-összetételre van szüksége, melyet az édesanya saját testéből fedez. A terhesség alatti táplálkozásnál is a minőség a fontos, nem a mennyiség. A kezdeti hetektől érdemes odafigyelni arra, hogy az étel gazdag legyen vitaminokban, ásványi sókban, rostokban.

Ami szintén nagyon fontos, az a megfelelő folyadékfogyasztás. Az elfogyasztott folyadék lehetőleg szénsavmentes víz legyen. A terhességben gyakrabban előforduló húgyúti fertőzések kivédésében is segít a bő folyadékfogyasztás. Érdemes kerülni a cukrozott gyümölcsleveket, mert csak fölösleges kalóriát viszünk be velük, a szénsavas üdítők pedig kellemetlen puffadást vagy refluxot okozhatnak, mely tünetekre a terhességben egyébként is gyakrabban kell számítani.

A rostdús táplálkozás szerepe főleg az utolsó harmadban értékelődik fel. Ilyenkor egyre gyakrabban jelentkeznek a székrekedéssel és aranyérrel kapcsolatos panaszok. A rostdús táplálkozás segít abban, hogy elkerüljük a székrekedést és az ebből eredő tüneteket. A rostok mellett a székrekedés kivédésében a megfelelő mértékű folyadékfogyasztás is szükséges.

Tehát a gyermekvárás során nem kell „kettő helyett” enni, csupán a részletekre érdemes odafigyelni, ezzel szemben fogyókúrázni terhesen szigorúan tilos, ezzel az édesanya saját és születendő gyermeke egészségét is veszélyezteti.

A terhességi csíkok ellen

A lényeg nem a márka, hanem a hidratálás. A has növekedésével a bőr tágul, cél az, hogy rugalmasan táguljon és ne repedjen meg. A rendszeres olajozás, hidratálás segít megelőzni a striák kialakulását, de az is szükséges hozzá, hogy a súlygyarapodás ne legyen túl nagy mértékű és ne hirtelen történjen.

A hangsúly a rendszeres olajozáson vagy krémezésen van. Persze csodák nincsenek, azért a genetika is beleszól abba, hogy ki mennyire hajlamos stria képződésre, de a fenti módszer segít a megelőzésben vagy a tüneteket mérsékli.

A has masszírozását javasolni szokták a striák megelőzésére, de óvatosan a masszírozással! Különösen a terhesség vége felé a has vagy akár a deréktáj erőteljesebb stimulálása fokozhatja a méhkontrakciókat.

Az öngyógyítás veszélyes

Ha terhesség alatt bármilyen betegség lép fel, felejtsük el az öngyógyítást. A gyógyszerszedéssel és a táplálékkiegészítők szedésével kapcsolatban kérdezzük meg orvosunkat. A gyógynövények esetében is érdemes vigyázni, lehetnek méhösszehúzó, vérzést, esetleg alvadást provokáló vagy a magzatra ártalmas hatásaik.

Létezik azonban néhány „biztonsággal” alkalmazható gyógynövény is, melyek használata segít megelőzni azt, hogy a kialakult betegségre gyógyszereket kelljen használni. Például a húgyúti fertőzésre hatásos a kamillatea, az áfonya, de a terhesség alatt zsályát fogyasztani ellenjavallt. Sokan javasolnak terheseknek citromfűből készült teát a nyugtató hatása miatt, de terhesség alatt a citromfű is tilos. Gyógynövény-fogyasztás esetében is kérjük ki a nőgyógyász tanácsát.

Fogyókúra és felkészülés a terhességre

Az elhízás hatással lehet a fogamzóképességre, elhízott nők esetében gyakoribb a meddőség, a menstruációs ciklus zavara, illetve a terhesség kiviselése is nagyobb kockázattal bír, gyakrabban lépnek fel komplikációk a terhesség és a szülés során egyaránt. Ezzel szemben óva intenék mindenkit, aki a gyermekvállalás érdekében drasztikus fogyókúrába akar kezdeni. A drasztikus fogyókúrát stresszként éli meg a szervezet, melyre az igen érzékeny női nemi hormonális rendszer könnyedén felborul, akár a peteérésben is zavar léphet fel, illetve több hónapig is jelentkezhetnek úgynevezett anovulációs ciklusok.

A fogyás elősegítésére táplálékkiegészítőt szedni ilyenkor különösen veszélyes, hiszen ha közben terhesség következne be, a szer hatása a magzatra megjósolhatatlan.

A terhesség előtti fogyókúra esetében is mindig kérjük ki táplálkozástudományban jártas orvos segítségét, aki rendszeresen nyomon követi a fogyás ütemét és odafigyel az esetlegesen  fellépő komplikációkra is.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ