Fogyókúra

Fogyás gyógyszerrel

Az elhízás kezelése több lépcsős feladat. Alapját képezi a csökkentett energiatartalmú diéta, az ezt kiegészítő testmozgás, továbbá a pszichés vezetés és a gyógyszeres terápia is.

A nemzetközi ajánlások szerint az első lépcső a csökkentett energiatartalmú étrend bevezetése, emellett - amennyiben nem ellenjavallt - a fizikai aktivitás is javasolt. Ezek sikertelensége esetén jön szóba a gyógyszeres kezelés. 

Mikor javasolt fogyókúra céljából gyógyszeres kezelés?

Először is, tisztázzuk azt, hogy mit definiálunk nem gyógyszeres kezelésként. Egy olyan életmódrendezést értünk ezalatt, amelynek része a 1300-–1800 kcal/nap diéta, a napi öt étkezés, illetve a napi 20-30 perces, közepes intenzitású dinamikus mozgás. Gyógyszeres kezelés akkor indokolt a társbetegségekkel (diabetes mellitus, dyslipidaemia stb.) is rendelkező, elhízott, vagy túlsúlyos betegeknél, ha kevesebb mint 5 százalékos fogyást eredményez náluk 3 hónapnyi nem gyógyszeres kezelés.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a gyógyszeres terápia mellett is szükséges az étrend kalóriatartalmának csökkentése és az ezt kiegészítő testmozgás.

A gyógyszeres kezelés lehetőségei

BMI-határ

Elhízottnak számít az, aki 30 feletti a BMI-vel, illetve túlsúlyosnak az a személy, aki 25 feletti BMI-vel rendelkezik.

A Magyarországon forgalomban lévő testsúlycsökkentő gyógyszerek két fő hatástani csoportba tartoznak:

1.) A központi idegrendszerre ható szer a szibutramin, amely gátolja a szerotonin és noradrenalin nevű ingerület-átvivő anyagok visszavételét az idegsejtbe, ezáltal ezek szintje megemelkedik. Hatása abban nyilvánul meg, hogy növeli az étkezés során jelentkező jóllakottság-érzést és fokozza a hőtermelést. Mellékhatásai legtöbbször átmenetiek: székrekedés, álmatlanság, szájszáradás.

2.) Periférián ható, zsírfelszívódást gátló szer orlistat, amely gátolja a béltraktus zsírbontó enzimének aktivitását, ezáltal a táplálékkal elfogyasztott zsír kb. harmada a széklettel távozik. Ennek következményeként alakulnak ki mellékhatások: pl. a zsírban oldódó vitaminok felszívódási zavara, hasmenés, puffadás. Ezek a mellékhatások magas zsírtartalmú étrend esetében gyakrabban fordulnak elő, ezért alacsony zsírtartalmú diéta javasolt a mellékhatások kivédése céljából és az egészséges életmód részeként egyaránt.

Lényeges: a gyógyszeres terápia csak akkor lehet hosszú távon hatékony, ha mellette életmódváltás is történik, ennek hiányában jojo-effektus alakul ki és a gyógyszeres kezeléssel elért új testsúlyt nem sikerül megtartani.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ