Fogyókúra

A fogyókúra kellemetlenségei

Rossz fogyásA cél kettős, egyrészt az egészség, másrészt az előnyös külső elnyerése. Sokszor a fogyókúra  az orvosi javaslat része, és sajnos előfordul, hogy az orvos terápiaként elrendeli a fogyást, de ezt a beteg nem érzi szükségesnek, nem zavarják a túlsúllyal járó kellemetlenségek és egészségkárosodás.

Ilyenkor a fogyókúrát a fogyókúrázó nagyobb próbatételként éli meg, főleg motiváltság és pszichés támogatás hiányában.

Lehet másként is

Ha pszichés támogatás és motiváció is jelen van, másként éli meg a fogyókúrázó a fogyókúra-program megpróbáltatásait. Ha az orvos felhívja a páciens figyelmét a nehézségekre, de emellett biztosítja segítségéről és a cél elérhetőségéről, illetve részletesen elmagyarázza a szervezetében zajló változásokat, könnyebben fogja venni az akadályokat.

A nehézségek

Életmódváltás
A kezdeti életmódváltás nem könnyű. Az évek, évtizedek alatt kialakult szokásokat nem könnyű átalakítani. Az új táplálkozási szokások akkor lesznek tartósak és eredményesek, ha nem merev sémát akarunk erőltetni pácienseinkre, hanem alapos életmódfelmérés után, az életébe csempésszük a szükséges változtatásokat. Nincs értelme mintaétrendeket, sztárdiétákat követni, ha idegen a páciens ízlésétől, összeállításánál nem vették figyelembe a fogyókúrázó szokásait, alapbetegségeit.

Alternatíva nyújtása
Az orvos feladata, hogy ne csak a káros szokásokra hívja fel páciense figyelmét, hanem emellett alternatívát is adjon, illetve a betege számára érthető módon elmagyarázza a fogyókúra során a szervezetben zajló biokémiai és élettani változásokat. Ha a páciensünk tudja azt, hogy a szénhidrátbevitel csökkentése a kulcsa annak, hogy zsírbontás történjen, másként fog vélekedni a nassolásról, nemcsak pár plusz kalóriának fogja tekinteni a fölöslegben bevitt szénhidrátot. Ha a fogyókúrázó tisztában van a táplálkozástudomány alapjaival, mert orvosa részletes útmutatást adott, emellett tudja, hogy milyen alternatívák közül választhat étrendje összeállítása során, nem szorul mintaétrendek követésére, hanem magától is képes lesz az egészséges étrend összeállítására.

A testmozgás elkezdése
Gyakran a legnehezebb az addig inaktív életet élő fogyókúrázónak a testmozgás elkezdése. Ez nagy körültekintést igényel, nem mindegy, milyen mozgásformát választ a fogyókúrázó. Lehetőleg úgy legyen felépítve  mozgásprogram, hogy az a páciens egészségi állapotának és a egyéni igényeinek is megfelelő legyen. Ha az orvos részletesen elmagyarázza, hogy a súlycsökkentés esetében nem elég a kalóriabevitel csökkentése, emellett az anyagcsere beindulásában a mozgásnak is jelentős szerepe van, a fogyókúrázó szívesebben adja át magát a testmozgás örömeinek. A mozgás során felszabaduló endorfin szépen lassan "meggyőzi" a beteget arról, hogy ez az ő javát szolgálja, egy idő után élete részévé válik a mozgás.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy milyen nagy szerepe van az orvosi segítségnyújtásnak a fogyókúra során. Az orvosi szakértelemmel összeállított fogyókúra-program nemcsak hatékonyabb, hanem a nehézségek leküzdésében is sokkal sikeresebb a többi diétás programnál.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ