Fogyókúra

Miért veszélyes már néhány kiló túlsúly?

A túlsúlyosok tisztában vannak vele, hogy az elhízás mechanizmusa egy ördögi kör. Pár felszedett kiló mintha mágnesként vonzaná magához a többit, nehezítve ezzel a fogyókúrázó dolgát.

A legkorszerűbb ismereteink alapján a zsírszövetet önálló, hormontermelő szervként tartjuk számon, mely olyan aktív metabolitokat termel, melyek az egész szervezet működésére hatással vannak.

Mit nevezünk jojo-effektusnak?

Jojo-effektusnak nevezik azt a jelenséget, mikor a diéta abbahagyását követően a fogyókúrázó korábbi életmódjához visszatérve több súlyt szed vissza, mint amennyit leadott magáról. Ez a folyamat többször ismétlődve az eredetileg leadni szándékozott súlyfelesleg többszörösét eredményezheti.

Statisztikai adatok igazolják, hogy a túlsúly esetén minden egyes plusz kilóhoz meghatározott mértékű vérnyomás-emelkedés, szív- és érrendszeri rizikó-emelkedés, várható élettartam-csökkenés társul. A helyzet akkor igazán veszélyes, ha hasi típusú elhízásról van szó, ugyanis ebben az esetben nem csak esztétikai problémáról, hanem kifejezettebb szív- és érrendszeri, illetve diabéteszre hajlamosító rizikófaktorról van szó.

Sajnos szomorú tapasztalat, hogy a néhány kiló túlsúllyal indulók a fogyókúrák során egyre több plusz kilót szednek fal magukra fogyás helyett. Ennek oka egyszerű: a drasztikus diéta. Valóban meg lehet pár hét koplalás alatt szabadulni akár 10 kilótól is, de ennek komoly ára a jojo-effektus.  A szervezet takarékra kapcsolva működik egy darabig, de aztán ha újra visszatér a régi kerékvágás, a bejuttatott kalóriák kamatosan használódnak fel, pótolva ezzel az elvesztett tartalékokat.

A kevés túlsúllyal rendelkezőknek is nagyon fontos felmérni ennek jelentőségét, ugyanis nemcsak a fokozott mértékű rizikófaktor jelent veszélyt, hanem a helytelenül végzett, a szervezetet károsító fogyókúra is. Már néhány plusz kiló leadása céljából is érdemes táplálkozástudományban jártas orvos segítségét kérni, hiszen ez a kulcsa annak, hogy a pár kilóból ne sok plusz kiló legyen a sikertelen fogyókúrák következtében.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ