Gyógynövények és gyógyszerek

Az engedély nélküli fogyasztószerek veszélyei

Tiltott fogyókúrás gyógyszerSzámos fogyasztószernek nemcsak a hatékonysága nincs bizonyítva, de még a mellékhatásai is tisztázatlanok, sőt, tartalmazhatnak toxikus összetevőket is.

A legutóbbi felmérés szerint Magyarországon minden második felnőtt túlsúlyos. A legtöbb túlsúlyos ember beszámol arról, hogy szinte az egész élete egy fogyókúra kisebb-nagyobb megszakításokkal, ennek ellenére mégsem sikerül lefogynia. Vajon miért van ez így?

Az ok a helytelen fogyókúrás módszerekben keresendő. Sajnos kevesen vannak tisztában azzal, hogy sok fogyókúrának van súlyos, egészségkárosító mellékhatása. Nemcsak az jelent ebben az esetben káros mellékhatást, ha a fogyókúra hatástalan és jojo-effektus következik be, ettől jóval súlyosabb mellékhatással kell számolniuk azoknak, akik engedély nélküli fogyasztószereket használnak.

Több veszélyt is rejtenek magukban

Az engedély nélküliség nemcsak azt jelenti, hogy nem tisztázott az eredetük, hanem azt is, hogy olyan komponenseket tartalmaznak, melyek nincsenek szigorú klinikai vizsgálatok során bevizsgálva. Ebből adódóan sem a hatékonyságuk nincs bizonyítva, sem a mellékhatások nincsenek tisztázva, sőt, ezek a fogyasztószerek gyakran tartalmaznak toxikus összetevőket is.

Mit nevezünk gyógyhatású készítménynek?

Olyan természetes eredetű anyagot tartalmazó készítmény, amely kedvező biológiai hatással rendelkezik, orvosi előírás nélkül is alkalmazható és amely előírásszerű használat esetén egészségi ártalmat nem okoz.

Több tabletta is hatóság általi bevizsgálás nélkül kerül forgalomba. Sokan nem tudják, hogy egyedül az OGYI engedély az, ami a termék mögött álló klinikai kipróbálást tanúsítja, ez pedig sok tablettánál nincs meg.

Ezen felül ezek a szerek gyakran olyan mértékben befolyásolják az anyagcserét, hogy abbahagyásuk után − a turbódiétákhoz hasonlóan − jojo-effektus lép fel. Ennek oka az emberi szervezet élettani működésére és evolúciójára vezethető vissza. Nemcsak az evolúció kezdetén, de egészen a múlt évszázadig ritkán került bőséges ételkínálat az asztalra.

Őseink sokat éheztek, ennek hatására szervezetünk úgy alakult ki, hogy a nagy éhezések alatt takaréklángra kapcsol, visszavesz az anyagcsere sebességéből, majd ha van mit enni, maximális intenzitással tartalékolni, építeni kezd, ennek eredménye a zsírképződés. Ez az ételkínálat igencsak megváltozott a modern időkben, de a szervezetünk működése alapvetően nem változott meg. Mi ennek a következménye? A szer abbahagyása után törvényszerű a jojo-effektus.

A fogyókúra elkezdése előtt − nagyobb túlsúly esetén különösen − javasolt orvos véleményét kérni. Így elkerülhetővé válnak a fent részletezett, szervezetre káros folyamatok és a fogyókúra eredménye is tartós lesz.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ