Gyógynövények és gyógyszerek

Fogyasztó gyógyteák

A fogyasztó gyógyteák, gyógynövénytartalmú készítmények esetében hasonló helyzettel állunk szemben, mint a többi fogyókúrás táplálékkiegészítőnél.

Egyrészt több gyógynövényről is bebizonyították már klinikai vizsgálatokkal is az évszázadok alatt feljegyzett jótékony élettani hatásokat, másrészt több gyógynövényt tartalmazó termék eredete bizonytalan, hatásossága nincs bebizonyítva és mellékhatás-spektruma sincs tisztázva.

A fogyókúrában hatékonyan működő gyógynövények, melyek hatásosságát klinikai vizsgálatok bizonyítják.

Fehér tea

2009 májusában látott napvilágot egy német vizsgálat, mely egyértelműen bebizonyította a fehér tea kivonat jótékony hatását a fogyókúrában. A fehér tea kivonata a zsírbontást serkenti és gátolja a humán zsírsejtek zsírszintetizáló működését.

Tradicionális kínai gyógynövények

A Rhizoma alistmatis és az Angelica sinensis, magyar nevén kínai angyalgyökér, Angelicae radix néven a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is benne van. Ezen gyógynövények a zsírszintézis gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat.

Cissus quadrangularis

Bizonyítottan csökkenti a vércukor- és vérzsír-szintet, illetve az étvágy csökkentésén keresztül hatva a testsúlyt is.

Irvingia gabonensis

Magyar nevén a vadmangó, szintén bizonyított hatású. Számos metabolikus úton keresztül gátolja a zsírszintézist.

Szója

Mi az az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia a szervezet csökkent képessége, hogy inzulin által mediált glükózszállítás történjen az energiára éhes sejtekbe. Az inzulinrezisztencia, amely az elődiabétesz jellemzője, figyelmeztető jelzés arra, hogy a szervezetnek problémái vannak a glükóz feldogozással.

Az inzulinrezisztencia kockázati faktorai:
- Elhízás, különösen a hastáji elhízás
- A cukorbeteg családi kórtörténet
- Terhességi diabétesz
- Policisztás ovárium szindróma

A szójaproteinek bizonyítottan javítják az inzulinrezisztenciát, csökkentik a vérzsírszintet, a zsírfelhalmozódás mértékét a májban és a zsírszövetben. Azonban óvatosságra intenek a kutatók a szójafogyasztással kapcsolatban, ugyanis nagy mennyiségben fogyasztva - különösen gyerekek esetében - a szója fitoösztrogénjei jelentős mennyiségben jutnak a szervezetbe, és az emberi női nemi hormont utánozva ártalmasak is lehetnek. Mértékletesen és nem génkezelt terméket fogyasztva aszója jótékony hatásai érvényesülnek.

A megbízható forrásból származó gyógynövények a többi fogyókúrás táplálékkiegészítőhöz hasonlóan csak az étrend- és életmódváltás kiegészítőjeként kell, hogy szerepeljenek. Amennyiben a termék fogyasztása mellett nincs életmódváltás, vagy a kívánt testsúly elérése után a régi étrendhez tér vissza a fogyókúrázó, kivétel nélkül jojo-effektusra kell számítania.

A gyógynövény dózisa ugyanolyan fontos, mint ha gyógyszerről lenne szó, ezért a javasolt mennyiséget nem szabad túllépni, mert súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

Fontos megjegyezni, hogy a szakirodalom több olyan esetismertetést is tartalmaz, amikor fogyókúrás gyógytea vagy gyógynövény-koncentrátum okozott súlyos, életveszélyes májbetegséget, hiszen több esetben a be nem vizsgált gyógynövénykeverék vagy gyógytea szennyezett, vagy egyes összetevőket túldozírozva tartalmaz.

Egyik legjobb példa erre a Ma Huang, más néven Ephedra sinica vagy kínai csikófarok, mely népszerű a fogyókúrázók között. Az USA-ban az FDA (Food and Drug Administration) betiltotta, mivel olyan mellékhatásai lehetnek, mint súlyos ritmuszavarok, szívinfarktus, stroke, ennek ellenére Magyarországon megvásárolható.

Mielőtt bármilyen gyógynövénytartalmú készítményt kezdene valaki fogyasztani, előtte kérjen felvilágosítást szakembertől, ha pedig nagyobb túlsúly leadása a cél, táplálkozástudományban jártas orvos segítségét is tanácsos kikérni, mert csak így lehet tartósan, jojo-effektus nélkül megtartani az új külalakot.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ