Gyógynövények és gyógyszerek

Testsúlycsökkentő gyógyszerek

Fogyasztó gyógyszerAz elhízás kezelése többlépcsős feladat. Alapját képezi a csökkentett energiatartalmú diéta, az ezt kiegészítő testmozgás, a pszichés vezetés és a gyógyszeres terápia.

A nemzetközi ajánlások szerint az első lépcső a csökkentett energiatartalmú étrend bevezetése, emellett, amennyiben nem ellenjavallt, fizikai aktivitás javasolt. Ezek sikertelensége esetén jön szóba a gyógyszeres kezelés.

A gyógyszeres kezelés indikációja

Ha a három hónapos nem farmakológiai kezelést követően (1300–1800 kcal/nap diéta napi öt étkezéssel; napi 20-30 perc közepes intenzitású dinamikus mozgás; életmódrendezés) a testsúlycsökkenés kevesebb mint 5 százalék, gyógyszer adása indikált az elhízott betegeknél (30 feletti BMI), illetve a túlsúlyosaknál is (27 feletti BMI) akkor, ha egyéb társbetegségek is fennállnak (diabetes mellitus, dyslipidaemia stb.).

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyógyszeres terápia mellett is szükséges az étrend kalóriatartalmának csökkentése és az ezt kiegészítő testmozgás.

A gyógyszeres kezelés lehetőségei

A Magyarországon forgalomban lévő testsúlycsökkentő gyógyszerek két fő hatástani csoportba tartoznak.

A sibutramine tartalmú gyógyszerek
A központi idegrendszerre ható szer a szibutramin, mely gátolja a szerotonin és noradrenalin nevű ingerület-átvivő anyagok visszavételét az idegsejtbe, ezáltal ezek szintje megemelkedik. Hatása abban nyilvánul meg, hogy növeli az étkezés során jelentkező jóllakottság-érzést és fokozza a hőtermelést. Mellékhatásai legtöbbször átmenetiek: székrekedés, álmatlanság, szájszáradás.

A zsírfelszívódást gátló, orlistat hatóanyagú szerek
A periférián ható, a zsírfelszívódást gátló orlistat, ez a gyógyszer gátolja a béltraktus zsírbontó enzimének aktivitását, ezáltal a táplálékkal elfogyasztott zsír kb. harmada a széklettel távozik. Ennek következményeként alakulnak ki mellékhatások, pl. zsírban oldódó vitaminok felszívódási zavara, hasmenés, puffadás, ezek a mellékhatások magas zsírtartalmú étrend esetében gyakrabban fordulnak elő, ezért alacsony zsírtartalmú diéta javasolt a mellékhatások kivédése céljából és az egészséges életmód részeként egyaránt.

Érdemes megemlíteni, hogy ugyanazon hatóanyagok mellett elképzelhető különböző hatékonyság vagy tolerálhatóság, ugyanis a gyógyszer felszívódását, a szervezetben zajló metabolizmusát, esetleges mellékhatásait a hatóanyagon kívül a vivőanyagok is befolyásolják.

A gyógyszeres terápia csak akkor lehet hosszú távon hatékony, ha mellette életmódváltás is történik, ennek hiányában jojo-effektus alakul ki és a gyógyszeres kezeléssel elért új testsúlyt nem sikerül megtartani.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ