Gyógynövények és gyógyszerek

A gyomorban fel nem szívódó "labdacs"

Mi a működési elve a gyomorban duzzadó, jóllakottságot adó táplálékkiegészítőknek?

Ezek a táplálékkiegészítők hasonló elven működnek, mint a gyomorszűkítő műtét. Lenyelésük után a gyomorban víz hatására megduzzadnak, kitöltik a gyomrot, azaz a gyomor a lenyelésük után már csak kevés táplálékot fog tudni befogadni, ezáltal fizikailag is akadályozottá válik az evés, és jóllakottság-érzet alakul ki. A működési elv önmagában ugyan nem rossz, de ha beleszámítjuk a veszélyeket, már nem szívesen javasolt ilyen fogyókúrás módszer a páciensnek.

Mik lehetnek a fő veszélyek?

A veszélye főleg abban van, hogy míg a gyomorgyűrű műtét után rendkívül szoros az obszerváció és az orvosi kontroll, addig itt felügyelet nélkül történik a fogyókúra. Míg a gyomorgyűrűn lehet állítani, itt a lenyelt növényi „labdacs” már nem hozzáférhető. A már említett hozzáférési nehezítettség, mely lehetetlenné teszi, hogy a fogyás ütemét befolyásoljuk, vagy szövődmény esetén azonnal be lehessen avatkozni. Előfordulhat ugyanis, hogy ez a lenyelt kis „labdacs” elakad, ezáltal a gyomor-bélrendszert el is zárhatja, ilyen esetekben előfordulhat, hogy csak műtéti úton lehet az akadályozott passzázst újra rendezni.

Másik kevésbé súlyos veszélye a fogyókúra helytelen tempója. Megtörténhet az, hogy túl gyors lesz a fogyás üteme, azaz meghaladja a havi 4-5 kg-ot, ezáltal az anyagcsere a későbbiekben már nem tudja tartani a tempót, és ha már az eszköz nincs a gyomorban, akkor könnyedén kialakul a jojo-effektus. Ennek az a magyarázata, hogy a gyors súlyvesztés miatt takarékra kapcsol a szervezet, hiszen ezt éhezésként éli meg. Újbóli kalóriabevitel esetén pedig a bevitt tápanyagokat kamatosan felhasználja, raktározni fog, mert bele van kódolva az újabb éhezésre való felkészülés.

Ezek mellett potenciális veszélye az is, hogy nincs az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgálva, ami azt jelenti, hogy sem a hatása nincs bizonyítva, sem a mellékhatásait, esetleges veszélyeit nem vizsgálták.

Összességében elmondható, hogy a bizonytalan, és amint olvasható, gyakran átmeneti előnyök mellett potenciálisan nagy a szer kockázata. Túlsúly esetén a leghatékonyabb az orvosilag kontrollált fogyókúra és életmódváltás, melynek során a fogyás mértéke orvosilag rendszeresen ellenőrzött, és az esetlegesen fellépő problémák azonnal megoldásra találnak.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ