Gyógynövények és gyógyszerek

A táplálékkiegészítők

Hatalmas a kínálat a táplálékkiegészítők piacán, rengeteg vitamin, fogyasztószer, antioxidáns, stb. kapható a patikákban és a bioboltok polcain. Megpróbálunk néhány útmutatót adni, hogy könnyebb legyen eligazodni az óriási választék között.

Vitamintartalmú készítmények

A fogyókúra során szükség van a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek táplálékkiegészítőkből történő pótlására. Törekedjünk arra, hogy természetes vitamintartalmú készítményeket válasszunk. A természetes vitaminkészítmények nemcsak magát a vitamint, hanem annak működéséhez szükséges kofaktorokat, ásványi anyagokat is tartalmazzák. Így a biohasznosulás jobb, mint a mesterséges készítmények esetében.

A mesterséges vitaminok esetében könnyebb túladagolni a vitamint, ez főleg a zsíroldékony vitaminokra vonatkozik. A mesterséges vegyületek a vesét is megterhelik és csökkentik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben. Több olyan készítmény is forgalomban van, ami valamilyen vitamint tartalmaz, ne essünk abba a hibába, hogy több vitamintartalmú táplálékkiegészítőt is fogyasztunk, és ezáltal a vitaminokat túladagoljuk.

Az ásványi anyagok, nyomelemek pótlása esetén fontos kikérni a szakember tanácsát, hiszen az több olyan betegség és állapot is létezik, melyek esetében ártalmas lehet a fokozott ásványi anyag- vagy nyomelem-bevitel. Például vesebetegek esetében a fokozott kalciumbevitel terheli a szervezetet, egyes gyógyszerek sem szedhetőek együtt kalciummal, a fokozott jódbevitel pajzsmirigy-betegséget idézhet elő, stb.

Gyógynövények

Veszélyes fogyasztószerek

Számos fogyasztószernek nemcsak a hatékonysága nincs bizonyítva, de még a mellékhatásai is tisztázatlanok, sőt, tartalmazhatnak toxikus összetevőket is. Csak OGYI által engedélyezett termékeket használjunk és tartsuk be az adagolási útmutatót.

A gyógynövény-tartalmú gyógyhatású készítmények használata előtt is mindenképp érdemes tájékozódni a kezelőorvostól, hiszen ezek befolyásolhatják például a vércukrot, vérnyomást, stb. A hagyományos és a természetes gyógymódok együtt lehetnek igazán eredményesek. Mielőtt gyógynövény-tartalmú készítményt fogyaszt valaki, érdemes a termék tisztaságáról, a benne levő egyéb hatóanyagokról és a különböző hatóanyagok koncentrációjáról is tájékozódni.

Fogyasztó tabletták

Sokan azt hiszik, hogy ezek a szerek olyan hatóságok által engedélyezett megbízható és hatásos készítmények, mint amelyeket orvosi receptre lehet a patikákban vásárolni, de valójában ez nem így van. Sok milliót költenek az emberek kétes eredetű és hatású készítményekre, de a hatástalanságnál is rosszabb az, hogy ezek potenciális veszélyforrást jelentenek az egészségre.

Sok cég úgy próbálja megtéveszteni a fogyasztókat, hogy hamisítják a termék engedélyét és olyan kifejezésekkel, mint például „klinikailag tesztelt” próbálják az embereket a termék megvásárlására rávenni. Ez nyilvánvalóan nem igaz, hiszen, ha klinikailag tesztelték volna, akkor gyógyszerészeti hatóság általi engedélye is lenne, és bizonyára recept nélkül nem is lehetne megvásárolni.

Ha helyesen használják a fogyókúrázók a táplálékkiegészítőket, segítségükre lehetnek a plusz kilók leadásában, de csak a tartós életmódváltással és szükség esetén a gyógyszeres kezeléssel együtt lehet hatásos a táplálékkiegészítő.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ