Küzdjünk a vastagbélrák ellen!

Tíz éve még úgy vélték, hogy a vastagbélrák nemcsak a leggyakoribb daganatos megbetegedés, hanem azok között is a leggyakoribb, amelyek halállal végződnek. (x)

Manapság ez a daganat típus valóban nagyon sokszor fordul elő. Magyarországon minden harmadik rákos elváltozás a vastagbélben alakul ki, és a diagnosztizált betegségek száma egyre csak nő. A betegség előfordulási valószínűsége pedig az életkorral együtt folyamatosan emelkedik. Ezek azonban a legújabb tesztek segítségével már korai szakaszban észrevehetőek, és ezáltal jó arányban gyógyíthatóak is.

Vastagbélráknak a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük. Leggyakrabban a 60-80 év közötti korosztályt érinti, nőknél és férfiaknál egyforma arányban. Általános tünete a székelési szokások megváltozása, émelygés, vérzés a végbélen keresztül, hastáji fájdalmak és látványos fogyás. Kivizsgálása mindenekelőtt gondos fizikai vizsgálattal kezdődik, hogy kizárható legyen a vérzés okaként az aranyér lehetősége. Ezt követi a laboratóriumi vizsgálat, amely már több információval szolgál.

Forradalmi felismerés


A vastagbélrák megállapításában forradalmi változást jelent egy új teszt, a Bionexia Hb/Hp Complex megjelenése, amelynek segítségével nagyobb biztonsági fokkal megállapítható, hogy van-e a beteg szervezetében ilyen jellegű rákos elváltozás. A teszt egy immunokromatográfiai kettős gyors teszt, amivel az emberi székletből mutatható ki a szervezet hemoglobin szintje, és egyben korán felismerhetővé válnak a vastagbél és a végbél jóindulatú adenomái és rosszindulatú carcinomái.

A Hb/Hp komplex viszonylag ellenálló a savakkal és a belekben zajló lebontó folyamatokkal szemben, így lehetséges, hogy hosszabb távon kimutatható a belekben. Ezáltal a vastagbélben lévő polipokkal vagy a magasan lévő rákos elváltozásokkal keveredett vérben is megtalálható, és egyben kimutatható is. Ennek köszönhetően a Hb/Hp komplex érzékeny módszert jelent a nagy kolorektális adenomák és a kolorektális carcinomák korai felismerésében.

A teszt alapelve


Az immunológiai Bionexia Hb/Hp komplex egy immunokromatográfiai módszeren alapszik, amely során a Hb és a Hb/Hp különböző antitestek segítségével mutathatók ki.

A Hb részéről:
A székletmintában található hemoglobin reakcióba lép egyes antitestekkel, amelyek arany molekulákhoz kapcsolódnak. Ez a komplexum átjut a membránon és eléri a vizsgálandó részt, ahol az antihemoglobin kimutatható.

A Hb/Hp részéről:
Egy antitest csatlakozik a hemoglobinhoz, egy másik pedig a haptoglobinhoz, ez biztosítja, hogy csak a Hb/Hp komplexek detektálódnak, ez teszi a módszert specifikussá.
Így hogy ha az eredmény pozitív, akkor a székletmintában lévő molekulák megtelnek arannyal megjelölt antitestekkel, a teszt részhez tapadnak és láthatóvá válnak a teszten egy rózsaszín/piros megfestésnek köszönhetően. Negatív eredmény esetén nincsenek hemoglobin molekulák, amelyek a vizsgált területhez tapadnának, sem komplexumok, ennek következtében elszíneződés sem látható a tesztfelületen. Ha a kontroll csík pirosra vagy rózsaszínre vált, az jelzi, hogy a minta helyesen lett levéve és az eredmény valós.

Habár a tesztet otthon is el lehet végezni, ráadásul az eredmény pontos, a módszer pedig fájdalommentes, elsősorban laboratóriumi használatra tervezték, ezért ajánlott rendelői körülmények között megejteni. A tesztet +2 és +30 fok között kell tárolni, lezárt tasakban a teszt elvégzéséig.

A teszt alkalmazásakor mindenképp figyelembe kell venni:
- Ne használja a tesztet, ha lejárt a szavatossági ideje
- Ne használja a teszt elemeit más készítményekkel
- Csak akkor nyissa ki a teszt csomagolását, ha a tesztet valóban megcsinálja
- Minden vizsgált páciens esete úgy kezelendő, mintha fennállna nála a betegség
- A csomagolás kis mértékben nátrium vegyületet tartalmaz
- Az utasításokat pontosan be kell tartani, hogy érvényes mintát tudjon levenni. Nem célszerű a mintát menstruáció vagy vérző aranyér esetén levenni
- Célszerű a széklet mintát külön edényből levenni, hogy elkerüljük azt, hogy a mintához keveredjen például vér a vizeletből vagy a wc víz bármely összetevője.

Tartozékok

20 egyesével becsomagolt teszt kazetta
20 mintatartó tartály
20 leírás a mintavétel menetéről
20 minta konténer
1 alkalmazási leírás

Mintavétel és előkészületek

1. Alkalmazás előtt tartsa a tubust szobahőmérsékleten
2. Gyűjtse be a mintát a mellékelt minta tároló segítségével.
3. Tartsa a tubust függőlegesen és nyissa ki a záró kupakot. Távolítsa el a spirális pálcikát.
4. Érintse a spirális pálcikát a széklet minta három különböző pontjához.
5. Tegye a spirális pálcikát a székletmintával a tubusba és zárja le rendesen.
6. Címkézze fel a beteg nevével a gondosan lezárt tubust.
7. Reggelig tartsa a mintát lehetőleg minél hidegebb helyen, fénytől elzárva.
8. A mintákat egy héten belül tesztelni kell. Ez idő alatt különösebb további intézkedés nélkül tárolható, szállítható, és tesztelhető a minta szobahőmérsékleten.
9. Amennyiben a mintát a beteg otthonában vették le, akkor a mintát ott kell tárolni fénytől védett, hideg helyen.

Eljárás

1. A teszt kazettát és a beteg mintáját szobahőmérsékletűre kell hozni, mielőtt a tesztet (+20C és + 30C közé) megcsináljuk.
2. Vegye ki a megfelelő számú teszt kazettát a fóliacsomagolásból, de csak közvetlenül azelőtt, hogy megcsinálná a tesztet. Jelölje meg a tesztet a beteg nevével vagy más egyéb megkülönböztető módon.
3. Óvatosan rázza össze a széklet mintatartó tubust, hogy biztos legyen, hogy a minta jól elkeveredett a hatóanyagokkal
4. Csavarja le a védő kupakot. Vegyen egy papír törölközőt és törje le a gyűjtőkonténer forrasztását egy körkörös mozdulattal. Tartsa a konténert álló helyzetben és cseppentsen hármat az oldatból a kazettán lévő kör alakú minta ablakra.
5. Olvassa le az eredményt 5 perc múlva. Az egyértelműen pozitív eredmény esetenként jóval hamarabb is láthatóvá válik. Értékelje a tesztet, legkésőbb 15 perccel azután, hogy rácseppentette az oldatot a kör alakú ablakra.

A teszt értékelése


A teszt tartalmaz egy ellenőrző csíkot, aminek meg kell jelennie, ha a teszt helyesen lett levéve és érvényes. A teszt akkor értékelhető, ha legalább az egyik piros csík megjelenik a kettőből. Előfordulhat, hogy a teszt során a háttér sárgára vált, a székletminta színétől függően. Ez normális, de csak addig, amíg nem befolyásolja a teszt eredményének pontos értékelését.

A teszt eredménye pozitív, ha két piros csík is megjelenik, egy a kontroll csík, a másik pedig a teszt csík. Ha egyértelműen pozitív eredmény mutatható ki, előfordulhat, hogy a vonal intenzívebb színű.

Negatív, ha csak egy piros csík jelentkezik, a kontroll csík.

Érvénytelen, ha egy piros csík sem jelenik meg, ez annak a jele, hogy a teszt feltehetőleg nem működik megfelelően, vagy a tesztet nem rendeltetésszerűen csinálták meg. Ilyen esetben ismételje meg a tesztet egy új kazettával, vagy keresse fel a gyártót technikai segítségért.

Alkalmazási terület


1. A teszt alkalmazható az emberi szervezetben található hemoglobin és hemoglobin-haptoglobin komplexek kimutatására a székletből. Akkor jelentkezik pozitív eredmény, ha a hemoglobin és a hemoglobin-haptoglobin komplexek kimutathatók a levett mintában. Ezen kívül a bélrendszeri vérzésnek, vérnek a mintában lehet más oka is, amit figyelembe kell venni. Ilyen lehet az aranyér, vagy a véres vizeletből a mintához keveredett anyag.

2. Nem minden bélrendszeri vérzés jelenti azt, hogy jó vagy rosszindulatú polipja van. Az eredményt, amelyet ezzel a teszttel kap, mindenképp összefüggésében kell vizsgálni más orvosi ellenőrzésekkel is.
3. Mivel a rákos elváltozások és polipok különböző mértékben és időközönként véreznek, ezért célszerű a bizonyosság érdekében többször, több mintát is megvizsgálni.
4. Az oldat túlzott mértékű hígítása a wc tartályból vagy a vizelettel hamis eredményhez vezethet. Ezért célszerű a székletminta levételekor egy külön tároló edény használata.
5. A széklet mintákat nem szabad menstruációs időszak alatt levenni, illetve előtte és utána 3 nappal sem, a székrekedés okozta vérzés, az aranyér, vagy rektálisan alkalmazott gyógyszerek használata miatt fellépő vérzés szintén téves pozitív eredményhez vezethet.
6. Vérhígító hatású gyógyszerek, mint az aszpirin vagy kumarin, vagy vas tartalmú készítmények szintén vezethetnek vérzéshez, amely mögött így nem tumor áll.
7. Nem szükséges semmilyen speciális diéta a teszt elvégzése előtt.

A vizsgálatot végző intézményekről az alábbi weboldalon talál bővebb információt: www.endomedix.hu