Segítség

Ételintolerancia oka és kizárása 

Mai rohanó világunkban sokan küszködnek emésztőrendszeri problémákkal. A hasfájás, haspuffadás, hasmenés vagy épp ellenkezőleg, székrekedés hátterében gyakran áll stressz, vagy egészségtelen, rendszertelen táplálkozás, esetleg mozgáshiány.

De az is lehet, hogy problémáinkat egy pofonegyszerű, több ezer éve ismert jelenség, az ételintolerancia okozza. De mit is értünk ételintolerancia alatt?

Mindenki jól tudja, hogy ha babot eszünk, az fokozott bélgázképződést és további hasi panaszokoat okoz. Ennek hátterében az áll, hogy emésztőrendszerünk nehezen birkózik meg a hüvelyes zöldségekkel. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy olyan, egész ártatlannak tűnő élelmiszerek is okozhatnak hasonló panaszokat, mint például a banán, a marhahús vagy éppen a zöld tea. Ráadásul az, hogy kinek melyik élelmiszer mennyire súlyos  panaszokat okoz, annyira egyedi és személyes, mint az ujjlenyomat.

A nekünk problémát okozó élelmiszerek azonosításának régi, jól bevált módszere az ún. eliminációs diéta. Ennek lényege, hogy étrendünkből egyetlen élelmiszert hosszú hetekre kiiktatunk, majd újra visszavesszük azt. Ha időközben panaszaink alábbhagynak, majd az adott alapanyag újbóli fogyasztását követő napokban, hetekben újra jelentkeznek, biztosak lehetünk benne, hogy szervezetünk nehezen tolerálja az adott élelmiszert. A hosszú szünetre ebben az esetben azért van szükség, mivel az ételintolerancia nem azonnal jelentkezik, hanem akár napok, hetek is eltelhetnek az adott étel fogyasztása és a panaszok jelentkezése között.

Szerencsére van ennél gyorsabb és precízebb módszer is a nekünk problémát okozó élelmiszerek, alapanyagok azonosítására. Az ételintolerancia, avagy tudományos nevén IgG-mediált ételérzékenység kimutatása ma már néhány csepp vérből is lehetséges, ráadásul jóval gyorsabban és kényelmesebben, mint az eliminációs diétával.

Az ételintolerancia kimutatására szolgáló egyszerűbb gyorsteszt ára cikkünk megjelenésének időpontjában 25 ezer forint volt. Ennek használatával 46 élelmiszer kapcsán mutatható ki személyes érzékenységünk egyetlen csepp vérből. Akciós áron ennél mintegy kétszer többe kerül az ételintolerancia gépi vizsgálat, amely már kétszáznál is több élelmiszerre és alapanyagra vizsgálja meg érzékenységünket, ráadásul sokkal pontosabb, számszerű értékkel mutatja meg érzékenységünk fokát. Az ételintolerancia-vizsgálatot az Endomedix Orvosközpontokban az ország hét pontján lehet elvégezni - további információk itt találhatók: www.etel-intolerancia.hu