Testsúly és egészség

Valóban divat az éhezés?

Sajnos még mindig tartja magát az a trend, hogy a szépségideált a csontsovány manökenek jelentik. Maga a manöken szó is kisfiút jelent, hiszen ezek a lányok fiús alkatúak, ennek oka részben az, hogy a kifutókon a ruhákra szegeződjön a figyelem, ne a manöken vonja el a nézőközönség figyelmét.

Ez a trend azt vonja maga után, hogy a szépségideálnak megfelelni akaró főleg fiatal lányok, és egyre többször fiúk állandó önértékelési problémákkal küldenek vagy teljesen egészségtelen életmódot folytatva soványra koplalják magukat. Sok esetben a nulldiéták nem soványsághoz, hanem jojo-effektushoz vezetnek, ha teltebb alkatról indult a fogyókúrázó, így az egészségkárosító hatás sokkal komolyabb.

A fogyókúra "elősegítése" céljából sajnos sokan használnak be nem vizsgált étvágycsökkentő szereket, sokan dohányoznak vagy kábítószereznek. Emellett sok esetben alakul ki anorexia nervosa és bulimia nervosa, melyeket táplálkozási zavaroknak nevezünk.

Mit jelent az anorexia?


Az anorexiások testsúlya alacsony, testtömeg indexük általában 17,5 alatt van. A saját testsúlyukat vagy normálisnak vagy túl nagynak tartják. A kóros soványság következtében gyakran elmarad az ovuláció, illetve a menstruáció. Jellemző a koplalás, a túlzásba vitt testmozgás vagy ezek együttes jelenléte.

Mi a bulimia?


A bulimia nervosában szenvedőek testsúlya általában normális vagy ingadozó. Jellemző, hogy hetente legalább kétszer jelentkezik falási roham, amikor is a kontrollvesztés miatt nagy mennyiségű ételt fogyasztanak, mely után bűntudat jelentkezik, illetve valamilyen módszerrel próbálnak az elfogyasztott ételektől "megszabadítani a testet".  Ezen módszerek közé tartozik a hashajtózás, a hánytatás, a vízhajtó szedése, a beöntések vagy egyéb módszerek. A környezet számára az anorexia nervosára könnyebben fény derülhet, mint a bulimia tüneteire.

Mik  a rizikótényezők?


- Személyiségjegyek: az alacsony önértékelés, a perfekcionizmus gyakran előfordul a táplálkozási zavarokban szenvedőek esetében.
- Stresszes életmód.
- Serdülés: gyakran a serdüléssel együttjáró biológiai változások miatt a serdülő önmagát csúnyának látja, emiatt az ideális testkép hajszolása révén alakulhat ki táplálkozási zavar.
- Gyakori fogyókúrázás: a fogyókúra során csábító lehet a még egy kiló, és még egy kiló…. leadása, egy idő után kontrollvesztés révén a folyamat visszafordíthatatlanná válhat.
- Családi halmozódás.

A teendő minden esetben az orvoshoz fordulás, illetve a beteg orvoshoz való irányítása. A környezet szerepe a betegség korai felismerésében rejlik.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ