Testsúly és egészség

Hatásos-e a fogyasztó öv?

Gondoljuk végig a fogyás mechanizmusát. Először is, mitől bomlik le a zsír?

Az éhezésben a szervezet a tartalékokat kezdi el felélni. Ez szigorú sorrendet követ, melynek komoly alapelvi vannak. Az egyes számú prioritás a vércukorszint fenntartása. Egyik oka, hogy a központi idegrendszer energiaellátása szinte teljesen a glükóz oxidációján alapul. Ebből következik tehát, hogy az éhezés ellenére a glükózkoncentráció nem csökkenhet egy kritikus szint alá.

A következő lépcsőfok az éhezés során a glükoneogenezis, amikor a szervezet glükózt állít elő. Egy idő után sor kerül a fehérjék aminosavaira, hogy glükózzá alakuljanak, de ez az izomfehérjék elvesztéséhez vezetne hosszú távon, ezért nem tartható fenn sokáig. A folyamatot a zsírsavak oxidációjából nyert energia fedezi.

A harmadik lépcsőfok a nagybetűs ZSÍRBONTÁS. A máj hosszú éhezésben a zsírsavakból ún. ketontesteket szintetizál, melyek az agynak alternatívát jelentenek a glükózzal szemben. A fogyókúra során a cél az, hogy zsírbontás történjen és ne az izomfehérjéket bontsa le a szervezet.

Itt kapcsolódik, azaz nem kapcsolódik a folyamatba a fogyasztó öv, ugyanis azáltal, hogy meleget biztosít, masszíroz, a biokémia folyamatokhoz semmi köze. Logikusan végiggondolva is látszik, hogy a molekuláris folyamatokat egy vibráló, masszírozó öv egyáltalán nem tudja befolyásolni.

Az USA-ban hivatalosan kimondták: az elektromos fogyasztó-hasizomnövelő övek nem működnek. Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Felügyeletének elnöke a következőt nyilatkozta: "Az egyetlen nyerő kombináció az, ha változtat az étrendjén és edzeni kezd." A hivatal ezen felül azt is felrója az övek gyártóinak, hogy félrevezető módon állították, az eszközök használata bárki számára biztonságos. A szakmai sajtóból ugyanis az derül ki, hogy az elektronikus izomstimuláló eszközöket nem használhatják a szívritmusszabályzót viselők, illetve a gyulladástól vagy rákbetegségtől szenvedők.

Remélhetőleg sikerült észérvekkel és bizonyítékokkal meggyőzni a fogyókúrázókat, hogy ne a fogyasztó övvel próbálkozzanak, hanem ha segítségre van szükségük a fogyókúrában, kérjék ki táplálkozástudományban jártas orvos véleményét.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ