Testsúly és egészség

Hormonok és fogyás

Sok olyan rendszeresen fogyókúrázó van, akik számos sikertelen, kudarcba fulladt fogyókúrán vannak túl, mégis örökösen a túlsúllyal kell szembenézniük.

Ilyen esetekben gyakran hormonrendszeri elváltozás áll a háttérben.  Endokrinológiai okok közé tartoznak az alábbi kórképek: pajzsmirigy alulműködés, Cushing-szindróma, insulinoma, hypothalamikus eredetű elhízás, polycystás ovarium szindróma, növekedési hormon deficiencia. Az említett okok közül az első kettőt tárgyaljuk részletesebben.

A leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködése áll endokrinológiai okok közül az elhízás hátterében. A vezető tünetek a hízás mellett: fáradtság, a koncentrálóképesség csökkenése, hidegintolerancia, lassú szívverés, száraz bőr, menstruációs zavarok. Kiváltó oka lehet gyulladás, jódhiány, műtét. Kezelése a hormonpótlás, a betegségnél a rendszeres orvosi követés és a hormonszintek folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen.

A mellékvesekéreg túlműködése és az elhízás szintén szoros kapcsolatban állnak egymással. A Cushing-kór a mellékvesekéreg glükocorticoid (kortizol) hormonjának túltermelése miatt alakul ki. Oka lehet magában a mellékvesekéreg túlműködése, de az agyalapi mirigy mellékvesekéreg-stimuláló hormonja is okozhatja a kórkép kialakulását.

A klinikai kép jellegzetes, a zsír főleg a hason, arcon, nyakon szaporodik fel. Jellegzetes a nyak hátsó, alsó részén kialakuló "bölénypúp".  Szintén jellegzetes tünet a kerek, úgynevezett "holdvilág arc".  Gyakran alakulnak ki striák, a magas kortizolszint miatt gyakoriak és elhúzódóak a fertőzések, illetve kísérő tünet még a hypertonia és a magas vércukorszint. Kezelése műtéti vagy gyógyszeres.

Az endokrinológiai okok miatt jelentkező túlsúly kezelése komplex szemléletet igényel, ilyen esetekben az endokrinológus és a táplálkozástudományban jártas szakember folyamatos konzultációja szükséges a gyógyulás érdekében.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ