Testsúly és egészség

Védekezzen a H1N1 ellen!

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok beteg kérdezi, hogy milyen módszerekkel lehet küzdeni ellene.

Miért veszélyesebb a H1N1 az elhízottakra?

Amerikai kutatások összefüggést mutattak ki az elhízás és a vírussal megfertőződtek között. A húsz évnél idősebb H1N1-el fertőzöttek több mint fele volt elhízott, azaz 30-as BMI index feletti testsúlyú, közülük minden harmadik ember kórosan elhízottnak számított. A szezonális influenza esetében nem találkoztak hasonló jelenséggel.

Csokorba szedtük azokat a jó tanácsokat, melyek segítségével gyógyszer nélkül, csupán természetes módszerekkel sikerül csökkenteni a fertőzés rizikóját:

1. Minden alkalommal, ha bemegy munkahelyére, otthonába, bevásárlóközpontba, stb. amennyiben lehetősége van, mossa meg a kezét. Nem is gondolnánk, hogy egy egyszerű kézmosás mennyire sokat jelent a vírus terjedésének megakadályozásában.

2. Lehetőleg ne utazzon tömegközlekedési eszközökön, inkább induljon el korábban és menjen gyalog vagy autóval. Ha nem tudja elkerülni, próbáljon meg olyan járatot választani, melyen kevesebben szoktak lenni.

3. Mindig hordjon magával kézfertőtlenítőt, ha nem tud kezet mosni, ezeket akkor is használja, illetve kézmosás után is. Ezek olcsón beszerezhető, zselé állagú szerek, a legtöbb drogériában, patikában megvásárolhatóak. Lényegük, hogy használatukhoz nem szükséges víz, elég a kézbe dörzsölni, és megvárni, míg megszáradnak.

4. Legyen saját étkészlete és evőeszköze. Ha még nincs, vásároljon egy olyan tányért, poharat és evőeszközkészletet, melyet a munkahelyen csak ön használ. Így a tökéletlenül elmosogatott edények sem jelentnek veszélyt.

5. A bevásárlást próbálja meg a nyugalmasabb napokra, időpontokra időzíteni. Most az ünnepek előtt hatalmas tömeg van az üzletekben, nem érdemes a karácsonyi ajándékok megvásárlását a nagy forgalomban intézni. Inkább vegyen ki egy szabadnapot, reggel, kora délelőtt térképezze fel a boltok kínálatait, garantáltan sokkal kevesebb emberrel és potenciális vírushordozóval fog találkozni.

H1N16. Kerülje a stresszt. A stressz az egyik legveszélyesebb immunrendszert gyengítő tényező. Mérlegelje a dolgok fontosságát, mielőtt felidegesíti magát, ne aggódjon minden apróságon, próbálj meg elkerülni, vagy ha nem megy, elsimítani a konfliktusokat.

7. Eddze a testét, de figyeljen oda a fokozatosságra. A testmozgás az egyik legjobb immunerősítő, mely mindenki számára könnyen megvalósítható. A gyors tempójú séta a legegyszerűbb módszer, nem igényel eszközt, jó minőségű cipőben és rugalmas talajon minden korosztály számára ideális mozgásforma. Azonban sportolni is csak óvatosan szabad, ha megerőlteti testét, az immunrendszerét is gyengíti, így nem lesz, ami felvegye a harcot a kórokozókkal.

8. Fogyasszon bőven természetes vitaminokat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mesterséges vitaminokkal sosem lehet azt a biohasznosulási százalékot elérni, mint a természetes vitaminokkal. Hiába tartalmazza egy adott készítmény a napi bevitel többszörösét, ha csak töredéke a hasznosul, ráadásul a mesterséges készítmények nem tartalmazzák a hasznosuláshoz szükséges kofaktorokat, ásványi anyagokat, enzimeket, koenzimeket, stb. Mielőtt bármilyen vitaminkészítményt vásárol, javasoljuk, kérje ki táplálkozástudományban jártas szakember véleményét.

9. Fogyasszon bőven pre- és probiotikumokat. A vastagbélflóra jótékony mikroorganizmusai az egész szervezet immunrendszerének szerves részét képezik. A napi rendszerességgel történő rostfogyasztás és probiotikumfogyasztás alapvető fontosságú az immunrendszer karbantartásában.

10. Figyeljen oda a bőséges folyadékfogyasztásra, hiszen az egészséges vízháztartás szintén alapvető a normális élettani folyamatok biztosításához.

11. Ez nem a tisztítókúrák ideje. Gyakran tapasztaljuk, hogy egy-egy drasztikus, helytelenül végzett tisztítókúra nagyon legyengíti a szervezetet, ezáltal az immunrendszert is, nem szabad ilyenkor kiszámíthatatlan lefolyású tisztítókúrákba kezdeni.

Ha már megbetegedett:

1. Ne essen pánikba. A H1N1 típusú influenza vírust számos embertársunk szövődménymentesen átvészelte.

2. Amennyiben vírusfertőzésre utaló tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz, ne kezdjen öngyógyításba, mert az, aki az orvostudományban kevésbé jártas, nehezen ismeri fel az esetleges szövődmények kialakulását.

3. Kerülje a közösséget, a legjobb, ha otthon marad, próbálja meg teendőit másnak átadni, lehetőleg a boltba, a postára se menjen.

4. Kövesse pontosan orvosa utasításait.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ