Az orvos válaszol

<< vissza

Szülés utáni nagy has!

Olyan problémám van, hogy 9 hónapja szültem és nem megy le a hasam, már elkezdtem tornázni, de a hasam állandóan puffadt, és a hasam alsó része is szokott görcsölni. Sokszor szédülök, émelygek, hányingerem is van. Terhességem előtt megállapították nálam, hogy Reflux beteg vagyok+Helikobakter betegségem is volt. Kaptam Nexiumot, amit 6 hónapig szedtem, de utánna nem, mert teherbe estem. Terhességem alatt is savas voltam és nagyon sokat híztam - 30kg-ot. Nagyon zavar, hogy ekkora a hasam"belem", mit tegyek, kihez forduljak, a házi orvosom sem áll úgy a dolgokhoz, hogy én jobban legyek. Ja és 10éve küszködök a pattanásaimmal is, amik nagy, gócos, gyulladttak. Elkeseredve várom válaszát, hogy reménykedhessek, lehetek még csinos, mint régen - 50kg!

Nincs egyedül a problémájával, ez nagyon gyakori, hogy szülés után a nagy, puffadt, laza hastól szeretne valaki megszabadulni. Először is meg kell kérdeznem, hogy szoptat-e még, ugyanis nagyobb mértékű zsírbontással járó fogyókúrát csak a szoptatás után szabad kezdeni, mert a zsírszövetben tárolt toxikus anyagok az anyatejbe jutnak ilyen esetekben. A haspuffadás és a refluxos panaszok miatt érdemes lenne belgyógyászt felkeresnie, a gyógyszeres kezelés szintén szoptatás után indítható, ha szükséges. A pattanások lehetnek emésztőszervi eredet miatt is, lehet, hogy ha ezek a betegségek kezelve lesznek, a pattanások is elmúlnak.

A terhesség után maradt plusz kilók tekintetében egy orvosilag ellenőrzött fogyókúra lenne szükséges, amelyet személyre szabottan Önnek állít össze egy táplálkozástudományban jártas orvos.

Dr. Boros Miklós − Vital Balance Életmód Központ