Betegségek és elhízás

Máj- és epebetegség és haspuffadás

A máj a legnagyobb mirigyes szervünk, funkciója sokrétű, méregtelenít, az anyagcsere egyik központi szerve, ez a szerv termeli az epét is.

A májban termelődött epe az epehólyagban raktározódik. Az epe feladata nagyobb zsírok kisebb zsírcseppekké történő emulgeálása, illetve a zsírbontó enzimek, azaz a lipázok aktiválása. Amennyiben nem termelődik elég epe, akkor emésztési panaszok, többek között felhasi fájdalom, teltségérzet, puffadás alakul ki.

Az epehólyag-kövesség kialakulásának hátterében az epehólyag működésének zavara, és az epe összetételének megváltozása áll. Ezen két tényező együttes megváltozása okozza a kő kialakulását. Mindkét probléma hátterében leggyakrabban a helytelen táplálkozás áll, beleértve a túlzott szénhidrát- és zsírfogyasztás, elégtelen folyadékbevitel, elégtelen rostbevitel.

Az epekövesség vezető tünete a puffadás, étkezést követően 1-2 órával jelentkező teltségérzés. Amennyiben az apróbb kövek az epeutakba jutnak, kifejezett görcsös hasi fájdalom, későbbi állapotban sárgaság, májfunkciós zavar, súlyosabb esetben epehólyag- epeúti gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás.

Epehólyag-kövesség ritkább esetben kialakulhat epehólyag-illetve epeúti fejlődési rendellenesség miatt is. Azonban előfordulási gyakoriságát tekintve a helytelen táplálkozással összefüggő epehólyag-kövesség sokkal gyakoribb. A követ megelőző állapot a besűrűsödött epe. A korábban leírt teltségérzet, puffadás enyhébb és ritkább tünete ebben az állapotban. Ekkor még táplálkozási változtatásokkal, túlsúly esetén ésszerű fogyókúrával az epehólyagban a kőképződés megelőzhető. Mind terhességben, mind drasztikus fogyókúrában megváltozik az epehólyag működése, mely mindkét esetben kedvez a kövek kialakulásának.

Dr. Boros Miklós
Vital Balance Életmód Központ