Betegségek és elhízás

A vastagbélrák rizkótényezői

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganattípus a világban és hazánkban is, a fehér népességben a 3. leggyakoribb daganattípus.

A legtöbb vastagbélrák típus adenocarcinoma, melyek a bél belső felszínének mirigyeiből képződnek. A következőkben a vastagbélrákra hajlamosító örökletes és nem örökletes tényezőket tekintjük át.

Örökletes hajlamosító állapotok


Familiáris adenomatosus polyposis (FAP)

Az adenomatosus polyposis szindróma olyan állapot, mely esetében a colorectális rákok előfordulásának nagyobb a rizikója, ilyenkor számos adenomatosus polyp fejlődik a vastagbélben, mely vastagbélrák kialakulását eredményezi. A rák ezen esetekben általában 40 éves kor előtt kialakul. Gyakran látunk családi halmozódást, ezeket az elváltozásokat falmiliáris adenomtosus polyposisnak nevezzük.

Herediter nonpolyposis colorectális rák (HNPCC)

Másik típusa a vastagbélrákkal összefüggő szindrómáknak a herediter (örökletes) nonpolyposis (nem polyposus) colorectalis (vastag- és végbelet érintő) rák (HNPCC). Ilyenkor nincs polyp, mely megelőzné a rákos elváltozást. A HNPCC szindróma genetikai abnormalitásokkal társul, ezen gének ismertek, és ennek köszönhetően szűrhetőek, vizsgálhatóak, így a magas rizikójú személyek követhetőek lesznek. Az is előfordulhat, hogy a HNPCC szindróma egyéb daganatos elváltozásokkal társul.

Az alábbi esetekben szintén magasabb a vastagbélrák kialakulásának rizikója:
 - Gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség)
-  Emlő-, méhtest- vagy petefészekrák a kórelőzményben
-  Vastagbélrák előfordulása a családban, 2-3-szoros a rizikó az átlagnépességhez képest, ha elsőfokú rokonnál fordult elő a rák. Minél több családtagnál fordult elő, illetve minél fiatalabb életkorban kezdődött, annál nagyobb a rizikó.

Befolyásolható rizikófaktorok


Táplálkozási tényezők is befolyásolják a daganat kialakulásának esélyét. (A témával kapcsolatban külön cikket olvashat oldalunkon.) Az elhízás, a dohányzás is a vastagbélrák kialakulásának rizikóját növeli.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ