Ételek és fogyás

Ünnepek és fogyókúra

Az év végi ünnepek alatt sokan előre bekalkulálják a pár kiló plusz túlsúlyt, hiszen a hagyományoknak megfelelően ez a bőséges étkezések időszaka.

Megfelelő odafigyeléssel nem kell tartani a plusz kilóktól, sőt még egészségesen is lehet étkezni.

Az első szabály

Nem szerencsés hozzáállás a „karácsonykor és szilveszterkor még utoljára jóllakom, hiszen az új évben úgyis le fogok fogyni”, hiszen miért nehezítenénk meg a fogyókúránkat és az akaraterőnket miért tennénk próbára egy pár túlzásba vitt kalóriadömpinggel. A sláger, mely szerint „ma van a tegnap honapja” ez esetben is érvényes, hiszen ha már az ünnepek alatt odafigyelünk a helyes étkezésre, nemcsak a gyomorrontásoktól vagy a túlzott kalóriabevitel okozta elteltségtől, hanem még plusz kilók felrakódásától is megkíméljük magunkat.

A második szabály

Hazánkban akkor számít jónak az ünnep, ha bőségesen van mit tenni az asztalra, és gyakran, főleg vendégségben, kötelességünknek is érezzük az evést. Ez elkerülhető előzetes egyeztetésekkel, ha pedig ez nem járható út, akkor azt javaslom, hogy önuralmat gyakorolva ne kóstoljuk végig az összes finomságot, hanem lassan, az ízekre koncentrálva mértékkel fogyasszunk a kínálatból.

A harmadik szabály

Egészségesen is lehet bőséges a karácsonyi asztal. Ha magunk készítjük a karácsonyi menüt, akkor igyekezzünk egészséges hozzávalókból elkészíteni a finom falatokat. A karácsony egyik jelképe a halétel, megfelelő módon, például párolással, grillezéssel, roston sütve rendkívül ízletes és kímélő étel. A köret elkészítésénél figyeljünk oda arra, hogy ne nehéz szénhidrátdús köretet tálaljunk, hanem zöldköretet, párolt zöldségeket, a kenyeret, a burgonyát, a rizst és a tésztát pedig felejtsük el.

A negyedik szabály

Semmi sem tilos, de a mértékletesség betartása a fő irányelv. Aki már korábban elkezdte fogyókúráját, ne sanyargassa magát, és kóstoljon bele a karácsonyi édességekbe, de figyeljen oda arra, hogy mértékkel, egy-két falat erejéig és lehetőleg a tízórai időpontjára időzítse.

Az ötödik szabály

Ha újévi fogadalma a fogyókúra és az egészségesebb élet, minden esetben kérje ki táplálkozástudományban jártas orvos segítségét, aki részletes vizsgálatok, táplálkozás- és életmódfelmérés után személyre szabott fogyókúraprogramot állít össze önnek.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ