2 hetes otthoni diéta – 1200 kcalás mintaétrend lányoknak
1. NAP
Reggeli: kolbászos kockasajt 2 db (25 g-os), reszelt cékla (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: alma (25 dkg)
Ebéd: Főtt csirkemell (8 dkg), meggymártás, főtt burgonya (15 dkg)
Uzsonna: kefir (1 pohár), Hamlet (2 db)
Vacsora: teflonban sült sertésszelet (8 dkg), lengyeles kelbimbó
2. NAP
Reggeli: párizsi felvágott (4 dkg), májkrém (2 dkg), retek (bármennyi) barna kenyér (5 dkg),
Tízórai: gyümölcsjoghurt (1 pohár), Abonett (2 db)
Ebéd: Karalábéfőzelék húsgombóccal, limonádé
Uzsonna: tej (2 dl), Hamlet (1 db)
Vacsora: Heck (20 dkg), fűszeres paradicsom (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
3. NAP
Reggeli: snidlinges sajtkrém, zöldpaprika (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: kakaó édesítőszerrel (2 dl), Dexi (1 db)
Ebéd: Dzsuvecs
Uzsonna: cseresznye (25 dkg)
Vacsora: húskenyér (4 dkg), májkrém (2 dkg), paradicsom (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
4. NAP
Reggeli: Csárdás kockasajt 2 db (25 g-os), retek (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: kefir (1 pohár), Hamlet (1 db)
Ebéd: Tejfölös pulyka karfiollal
Uzsonna: gyümölcssaláta
Vacsora: főtt virsli (10 dkg), káposztasaláta (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
5. NAP
Reggeli: körözött (8 dkg túróból ), retek (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: tejeskávé édesítőszerrel (2 dl), Abonett (1 db)
Ebéd: Sertéssült (8 dkg húsból), patisszonfőzelék
Uzsonna: őszibarack (25 dkg)
Vacsora: pulykasonka (4 dkg), lilakáposzta almával, barna kenyér (5 dkg)
6. NAP
Reggeli: zala felvágott (4 dkg), húskrém (2 dkg), újhagyma (bármennyi); barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: kakaó édesítőszerrel (2 dl), Hamlet (1 db)
Ebéd: Csirkecomb gombával töltve, céklás almasaláta
Uzsonna: sárgadinnye (bél) ( 25 dkg)
Vacsora: Melegszendvics, uborkasaláta
7. NAP
Reggeli: fitness gabonapehely (40 g), joghurt (1 db)
Tízórai: meggy (25 dkg)
Ebéd: Vagdalt , sárgarépafőzelék
Uzsonna: kefir (1 pohár), Hamlet (1 db)
Vacsora: kukorica-paradicsom saláta, korpás zsemle (1/2 db)
8. NAP
Reggeli: májusi csemege (4 dkg), sajtkrém (2 dkg), reszelt sárgarépa (bármennyi); barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: tej (2 dl), Abonett (1 db)
Ebéd: Rakott kelkáposzta
Uzsonna: körte ( 25 dkg)
Vacsora: Currys tonhal, barna kenyér (5 dkg)
9. NAP
Reggeli: sonkaszalámi (4 dkg), sajtkrém (2 dkg), reszelt cékla (bármennyi); barna kenyér (5 dkg),
Tízórai: tej 2 dl, dexi (1 db)
Ebéd: Zöldséges rakott metélt, sült csirkemell (8 dkg), káposztasaláta
Uzsonna: kiwi (20 dkg), Hamlet (1 db)
Vacsora: sült csirkemell (8 dkg), uborkasaláta (bármennyi),barna kenyér (5 dkg),
10. NAP
Reggeli: rozmaringos kefires túró (8 dkg túróból/fő), retek (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: padlizsánkrém, barna kenyér (5 dkg)
Ebéd: Sült csirkecomb (15 dkg), párolt mexikói köret (20 dkg), limonádé
Uzsonna: őszibarack (25 dkg)
Vacsora: virslisaláta, barna kenyér (5 dkg)
11. NAP
Reggeli: sertésmájkrém (5 dkg), paradicsom (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: tej (2 dl), Abonett (1 db)
Ebéd: Natur csirkemell, (8 dkg húsból), csőbensült brokkoli, paradicsomlé 2 dl
Uzsonna: málna (25 dkg)
Vacsora: Tojásos saláta fűszeres öntettel , uborka (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
12. NAP
Reggeli: óvári sajt (4 dkg), retek (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: földieper (20 dkg), Dexi (1 db)
Ebéd: főtt csirkemell (8 dkg húsból), sóskamártás, főtt burgonya (10 dkg)
Uzsonna: kefir (1 pohár), Hamlet (1 db)
Vacsora: Cukkinis lecsó, korpás zsemle (1/2 db)
13. NAP
Reggeli: kapros túrókrém, retek (bármennyi), barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: tejes kávé (édesítőszerrel) (2 dl), Abonett (1 db)
Ebéd: Kukoricás hal zöldbabbal
Uzsonna: szeder (25 dkg)
Vacsora: pulykafelvágott (4 dkg), almás reteksaláta, barna kenyér (5 dkg)
14. NAP
Reggeli: köményessajt (4 dkg), retek (bármennyi), bakonyi barna kenyér (5 dkg)
Tízórai: tej (2 dl), Abonett (1 db)
Ebéd: grillezett csirkemell (8 dkg), sárgabaracköntet, grillezett burgonyakarikák (15 dkg)
Uzsonna: ribizli (20 dkg), Hamlet (1 db)
Vacsora: fitnes saláta, grillezett virslikarikák (1 db virsliből), barna kenyér (5 dkg)
Meggymártás
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg meggy
3 dl kefir
2 evőkanál liszt
6-8 szem szegfűszeg, egy kis darab fahéj, 1 db citrom, mesterséges édesítő
Elkészítés:
A fűszerekből ízes alaplevet készítünk. A fahéjat, a szegfűszeget citromkarikával, egy kis reszelt citromhéjjal kevés vízben felforraljuk. Ha felforrt, kivesszük a citromkarikákat. Beletesszük a forró lébe a magozott meggyet, a mesterséges édesítőszert és egy csipetnyi sót Újból felforraljuk. A habarást a mártáshoz kefirből és lisztből készítjük: a kefirhez a lisztet finoman adagolva kikeverjük, a főző-lével hígítjuk, majd a meggyhez öntjük kevergetés közben. Újra felforraljuk, ha szükséges, még lehet édesíteni, citromlével savanyítani.
Lengyeles kelbimbó
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kelbimbó
6 dkg zsemlemorzsa
2 dkg vaj
delikát
Elkészítés:
A kelbimbót delikátos vízben puhára főzzük. A zsemlemorzsát – egy teflonserpenyőben – folytonos kevergetés közben a vajon barnára sütjük. Tányérra tesszük a leszűrt kelbimbót, és rászórjuk a pirított zsemlemorzsát.
Karalábéfőzelék húsgombóccal
Hozzávalók 4 főre:
6-8 db karalábé,
25 dkg darált pulykamell,
10 dkg rizs,
1 db tojás,
1 dl kefir,
kevés olívaolaj,
3 dkg liszt,
só, pirospaprika, bors
Elkészítés:
A rizst félpuhára pároljuk. A karalábékat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A darált húsból a félig párolt rizzsel, tojással, sóval és borssal keveréket készítünk, majd gombócokat formázunk belőle. A gombócokat és a karalábé kockákat beletesszük egy lábasba, öntünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és megpároljuk. Teflon serpenyőben híg, világos rántást készítünk, pirospaprikával színesítjük felöntjük a karalábé levével, majd besűrítjük vele az ételünket.
Heck zsírszegényen
Hozzávalók 1 személyre:
20 dkg heck
1/2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál olaj, 1/2 mokkáskanál fűszerpaprika,
1/3 mokkáskanál borsikafű, 1/2 mokkáskanál só
Elkészítés:
A hecket megtisztítjuk, lemossuk, majd a fokhagymapépből, fűszerpaprikából, borsikafűből, kevés olajból ízesítőt készítünk, és a sózott halat az ízesítővel mindkét oldalon bekenjük. Ezután fóliába csomagoljuk, és sütőlemezre téve az előmelegített sütőben pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk. Az elkészítéséhez szükséges idő kb. 25 perc
Fűszeres paradicsom
Hozzávalók:
Paradicsom (bármennyi)
bazsalikom, oregáno, fokhagymapor
Elkészítés:
A paradicsomot felkarikázzuk és bőven megszórjuk a fűszerekkel
Snidlinges sajtkrém
Hozzávalók 4 személyre:
8 dkg reszelt óvári sajt
1 dl joghurt
1 dkg snidling, mustár, só, fekete bors
Elkészítés:
A joghurtot összekeverjük a mustárral, sóval, borssal, majd hozzátesszük az előzőleg megmosott, és apróra vágott snidlinget. Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot.
Dzsuvecs
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg csirkemell
30 dkg tarhonya
3 evőkanál olívaolaj
3 db közepes hagyma
4 nagy édes paprika
30 dkg paradicsom
2 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt kömény, 1 liter víz, só, bors.
Elkészítés:
A hagymát durvára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprika húsát apróra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk és kockára vágjuk. A csirkét megkenjük olívaolajjal kívül-belül, sózzuk-borsozzuk, sütőedénybe (agyag vagy üveg legyen) tesszük, a tarhonyát köré szórjuk és egyenletesre simítjuk. Egy nagy tálban összekeverjük – a sajt kivételével – a többi hozzávalót, és egyenletesen a csirke mellé simítjuk.
Előmelegített sütőben, közepes hőn (180 C°) 1-1 1 órát sütjük fedetlenül, negyedóránként meglocsolva a levével. Ha a tarhonyát száraznak találja, kis meleg vizet adjon hozzá.
Tejfölös pulyka karfiollal
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg pulykahús (mell kicsit kiverve)
1 kg karfiol
2 db paradicsom
2 db paprika
3 dl 12 %-os tejföl
5 dkg reszelt sajt
1 evőkanál mustár, ételízesítő, só, bors
Elkészítés:
(A római tálat legalább egy órán át vízben áztatjuk)
A megtisztított, megmosott, rózsáira szedett karfiolt delikátos vízben kicsit előfőzzük.
A római tálat vékonyan kivajazzuk. A csirkét bedörzsöljük ételízesítővel, sóval, majd a tál aljára rakjuk, erre paprika, paradicsom, karfiol kerül, majd meglocsoljuk a mustárral, borssal, ételízesítővel fűszerezett tejföllel, szórunk rá reszelt sajtot, és a sütőben 180 fokon készre sütjük.
Gyümölcssaláta
Hozzávalók 1 főre:
10 dkg őszibarack
5 dkg alma
10 dkg mirelit málna
citromlé, mesterséges édesítő
Elkészítés:
A citromlével és a mesterséges édesítővel limonádét készítünk, amibe teszünk egy kis fahéjat. Ebbe a lébe tesszük bele a feldarabolt gyümölcsöket.
Körözött
Hozzávalók 1 személyre:
8 dkg túró,
kefir (ízlés szerint)
pirospaprika, só, köménymag, vöröshagyma, fokhagyma
Elkészítés:
A túróhoz annyi kefírt keverünk, hogy ne legyen „száraz”, majd ízesítjük az apróra vágott hagymával és a többi fűszerrel.
Patisszonfőzelék
Hozzávalók 4 személyre:
1,20 kg patisszon
8 dkg vöröshagyma
4 dkg vaj
2 dl joghurt
4 dkg liszt
1 dkg tárkony, 1 cl ecet, mesterséges édesítő, 1/2 db citrom, delikát
Elkészítés:
A patisszont meghámozzuk, kimagozzuk, alaposan megmossuk és kisebb kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, és rátesszük a patisszont. Sóval és a fele mennyiségű, apróra vágott tárkonylevéllel ízesítjük. Néhány csepp ecetet keverünk hozzá, és a vajon jól átpirítjuk. Annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi, és fedővel letakarva puhulásig pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amelyet egy szűrőn keresztül lassan a patisszonhoz öntünk. Amikor felforrt, mesterséges édesítővel és szűrt citromlével ízesítjük, majd belekeverjük a megmaradt friss tárkonylevelet.
Lilakáposzta almával
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg vöröskáposzta
20 dkg alma
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
citromlé só, bors
Elkészítés:
A vöröskáposztát legyaluljuk, a hagymát vékony csíkokra szeleteljük, megsózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük és hozzáadjuk az olajat. Az almát nagy lukú reszelőn lereszeljük és azt is hozzáadjuk.
Csirkecomb gombával töltve
Hozzávalók 4 főre:
4 x 15 dkg csirkecomb
20 dkg gomba
3 evőkanál olívaolaj
Só, bors, majoránna
Elkészítés:
A csirkecomb bőrét az ujjunkkal fellazítjuk, és a megtisztított felszeletelt gombát a hús meg a bőr közé csúsztatjuk. Utána a húst fűszerekkel, olajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra fektetve a sütőben kb. egy óráig sütjük.
Céklás almasaláta
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg cékla
40 dkg alma
Citromlé, édesítőszer, só
Elkészítés:
A céklát nagy lyukú reszelőn nyersen lereszeljük, pici sót teszünk rá. Az almát szintén lereszeljük és pici citromlével megöntözzük. Kis állás után össszekeverjük a céklát és az almát. Aki igényli, kevés édesítőszerrel édesítheti.
Melegszendvics
Hozzávalók 1 főre:
5 dkg kenyér
2 dkg sajtkrém
3 dkg sovány felvágott
1 dkg reszelt óvári sajt
paradicsomkarikák
Elkészítés:
A kenyeret megkenjük a sajtkrémmel, rátesszük a felvágottat, a bazsalikommal megszórt paradicsomkarikákat, a reszelt sajtot, és megsütjük.
Vagdalt
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg darált sertéshús
1 db szikkadt zsemle
1 fej hagyma
1 db tojás
1 kávéskanál mustár, só, ételízesítő, 1 teáskanál bazsalikom
Elkészítés:
A zsömlét beáztatjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zsömlét kinyomkodjuk, a hagymával, a bazsalikommal együtt a darált húshoz adjuk. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a mustárt, az ételízesítőt és az őrölt borsot. Összegyúrjuk, majd 4 cipót formázunk belőle.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit vékonyan kikenjük olajjal, belefektetjük a húst, és a sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük
Sárgarépafőzelék
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sárgarépa
4 dkg liszt
2 dkg vaj
2 dl tej
Petrezselyemzöld, só, mesterséges édesítő
Elkészítés:
A melegített vajra tesszük a sárgarépát, a sót. Puhára pároljuk. Meghintjük liszttel, majd felöntjük a tejjel és vízzel. Édesíthetjük, szórunk bele petrezselyemzöldet, és kiforraljuk.
Kukorica-paradicsom saláta
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg kukorica (dobozos)
20 dkg uborka
40 dkg paradicsom
20 dkg pulykasonka
2 dl kefir
Só, majoránna
Elkészítés:
A kukoricáról leöntjük a levét, az uborkát hosszában negyedeljük, majd vékonyra szeleteljük. A paradicsomot félbevágjuk, magját kikanalazzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A sonkát 1 centis kockákra vágjuk. Az összes hozzávalót egy mély tálban összekeverjük, és ráöntjük a fűszerekkel összekevert kefírt.
Rakott kelkáposzta
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg kelkáposzta
30 dkg darált sertéshús
8 dkg rizs
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma bors só, ételízesítő, fűszerpaprika
2 dl 12 %-os tejföl
Elkészítés:
A káposztát megmossuk, leveleire szedjük, csíkokra vágjuk, és 8-10 percig ételízesítős vízben főzzük, majd leöblítjük, kihűtjük. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Pörköltet csinálunk a darált húsból, hagyma, foghagyma, bors, só, pirospaprika hozzáadásával. Nagyon kevés vizet hozzá lehet tenni. Közben megpároljuk a rizst.
Amikor minden megfőtt, egy tepsi aljára tesszük a megfőtt kelkáposzta felét, rá a főtt rizst, erre a darált húst, majd újra kelkáposzta következik. A tetejére tejfölt öntünk, és 50-60 percig közepes lángon sütjük.
Currys tonhal
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg tonhal (konzerv, a levével együtt)
40 dkg gomba (szeletelve)
1 hagyma (apróra vágva)
1 zellerszár (apróra vágva)
1 dl tej
só, bors, citrom, curry
Elkészítés:
A tonhal levében pároljuk meg a gombát, zellert, hagymát, fűszerezzük, adjuk hozzá a tonhalat és egy kis tejet, hagyjuk, hogy forrjon egyet, majd tálaljuk
Zöldséges rakott metélt
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg metélt tészta
20 dkg zöldborsó
30 dkg sárgarépa
20 dkg cukkini
3 dkg sovány reszelt sajt
1 fej hagyma
1 evőkanál olívaolaj,
1 teáskanál só, majoránna, pirospaprika, törött bors, zöldpetrezselyem, ételízesítő
Elkészítés:
Teflonserpenyőben tesszük az olajat és rajta az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Rátesszük a gusztusosan apróra feldarabolt zöldségeket, és az ízesítők hozzáadása után kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A tésztát kifőzzük, leszűrjük. Tűzálló tálat kikenünk olajjal és rétegesen lerakjuk felváltva a tésztát és a zöldségragut. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
padlizsán
só, bors, fokhagyma, olívaolaj
Elkészítés:
Süssük meg egészben a padlizsánokat sütőben vagy faszénen. Kaparjuk ki a belsejüket, és turmixoljuk össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá zúzott fokhagymát. Majd keverjünk hozzá egy kevés olivaolajat.
Virslisaláta
Hozzávalók 4 személyre
24 dkg baromfivirsli
10 dkg óvári sajt
30 dkg ecetes uborka
1 evőkanál olaj
Só, bors, citromlé, 1 nagy fej vöröshagyma, mustár
Elkészítés:
A felkarikázott virslihez adjuk a felkockázott hagymát és a kockára vágott uborkát, sajtot.
Az olajat összekeverjük a fűszerekkel, majd ezzel a keverékkel ízesítjük be a feldarabolt zöldségeket és sajtot.
Csőbensült brokkoli
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg brokkoli
4 db tojás
2 dl kefir
delikát
Elkészítés:
A delikátos vízben megfőzzük a brokkolit, majd olívaolajjal kikent tűzálló edénybe tesszük. A kefirt összekeverjük a tojással, pici sóval, és a brokkolira öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük
Tojásos saláta fűszeres öntettel
Hozzávalók 4 személyre:
3 db paprika
3 db paradicsom
2 db uborka
1 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
4 db keményre főtt tojás
2 dl joghurt
1 evőkanál borecet
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A paradicsomot, paprikát, uborkát gondosan megmossuk. A paradicsomot szeletekre, a paprikát – kicsumázás után – vékony csíkokra, az uborkát – héjastól – kb. 1 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra szeleteljük. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük. A főtt tojásokat megtisztítjuk, negyedekre vágjuk. A joghurthoz hozzáadjuk a borecetet, olajat, megszórjuk 8-fűszeres sóval és az egészet simára keverjük. A zöldségeket mély salátástálban óvatosan összekeverjük, hogy ne törjenek össze. A tetejét tojásgerezdekkel díszítjük, jól behűtve tálaljuk. A salátaöntetet külön mártásos csészében adjuk mellé.
Sóskamártás
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sóska,
3 dkg vaj
4 dkg liszt
2 dl tej
mesterséges édesítő, só
Elkészítés:
A bő vízben megmosott sóska levét szitán lecsurgatjuk, majd a sóskát vajon, kevés sóval addig pároljuk, amíg egészen szétfő. Meghintjük liszttel, elkeverjük, és miután 2 dl tejjel feleresztettük, felfőzzük. Mesterséges édesítővel ízesítve tálaljuk. (Ha nem szeretjük „szálasan”, akkor szitán törjük át.)
Cukkinis lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
2 db padlizsán
2 db cukkíni
4 db paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, delikát, oregánó
12 dkg krinolinkocka
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt és cukkinit. Végül hozzákeverjük a felkockázott paradicsomot. Rászórjuk ízlés szerint az ételízesítőt és az oregánót. Addig főzzük amíg a padlizsán is megpuhul. Belekeverjük a krinolinkockákat, összemelegítjük és tálaljuk
Kapros túrókrém
Hozzávalók 1 személyre:
8 dkg tehéntúró
1/2 dl joghurt
só, friss kapor (minél több, annál finomabb lesz) (lehet szárított is)
őrölt fehérbors, kakukkfű
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük. A kefírt ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel és hozzáadjuk az összevágott kaprot, majd az egészet összekeverjük a túróval. Hűtőben állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek
Kukoricás hal zöldbabbal
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg tengeri halfilé
1 evőkanál só
60 dkg zöldbab
30 dkg tejes kukorica-konzerv
1 szál póréhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 ágacska friss zsálya
késhegynyi őrölt fehér bors
Elkészítés:
A halfilét egyforma, kb. 5-6 centis lapocskákra vágjuk, megsózzuk, és fóliával lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. A megtisztított zöldbabot 2 centis darabokra metéljük és lobogva forró, sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A pórét megtisztítjuk, fehér részét és a zöldből egy keveset vékonyra felkarikázunk, és serpenyőben a fele olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, a levétől lecsepegtetett kukoricát, fűszerezzük a megmosott, lecsipkedett zsályalevelekkel, sózzuk, borsozzuk, és a serpenyőt időnként megrázogatva kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Egy másik teflonserpenyőben a maradék olajat megforrósítjuk, és a halszeletkéket mindkét oldalukon szép pirosra pirítjuk benne. Tálaláskor a zöldségragut a tányérokra halmozzuk, a halszeleteket rárakjuk, és friss zsályalevéllel díszítjük.
Almás reteksaláta
Hozzávalók 1 személyre:
1 csomó retek
1 db sárgarépa
1 db alma
1 gerezd fokhagyma, citrom, só
Elkészítés:
A retket, a répát, az almát megtisztítjuk, majd lereszeljük, és egy tálba szórjuk. 1 gerezd fokhagymát megtisztítunk, összezúzzuk, és a reszelt zöldséggel jól elkeverjük. Egy fél citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, és mindkettőt a salátához adjuk. Alaposan összekeverjük, végül kissé megsózzuk. Azonnal tálaljuk
Sárgabaracköntet
Hozzávalók 1 személyre:
20 dkg sárgabarack (mirelit is lehet)
Fahéj, mesterséges édesítő, nagyon kevés vaníliás cukor
Elkészítés:
A sárgabarackokat kicsi darabokra vágjuk, vagy megdaráljuk. A fűszerekkel együtt felforraljuk, és már tálalhatjuk is. (Nem kell rá folyadék, a saját levében kevergessük.) Legjobb, ha a húsra öntjük.
Fitnesz saláta
Hozzávalók 1 személyre:
1 db lilahagyma
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db uborka („fürtös”)
1 db piros retek
1 db citrom leve
só, őrölt fekete bors, mesterséges édesítő
fél csokor metélőhagyma
Elkészítés:
Az összes zöldséget megtisztítjuk, és egy centis kockákra vágjuk. Ezután megsózzuk, és néhányszor megforgatva 10-15 percig pihentetjük. A citrom levét kifacsarjuk, majd a borssal és az édesítőszerrel összekeverjük, a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, végül a zöldségkockákat is beleforgatjuk.
DE OEC Dietetikai Szolgálat – Szalayné Kónya Zsuzsa